Mimořádná schůze: Poslanci řešili evidenci skutečných majitelů a daně

Poslanci se ve čtvrtek odpoledne sešli ve Sněmovně na další mimořádné schůzi, která byla svolaná na žádost vládních stran. Řešili například změny zákona o evidenci skutečných majitelů, podporu nízkoemisních vozidel nebo koaliční úpravy služebního zákona. Od rána měli mimořádnou schůzi s názvem „organizovaný zločin hnutí STAN“ kvůli kauze Dozimetr.

Druhá čtvrteční mimořádná schůze začala ve 13:30. Návrh programu čítá celkem 14 bodů. Jde zejména o předlohy v úvodním kole projednávání a ve druhém čtení. Patří k nim také daňová novela, jež od příštího roku zvyšuje hranici pro registraci k dani z přidané hodnoty a paušální dani z jednoho na dva miliony korun.

Sněmovna by rovněž měla zahájit projednávání senátní novely o zrušení monopolu na zdravotní pojištění cizinců. Schůze bude patrně pokračovat i další týden v úterý a ve středu.

Předtím měli poslanci mimořádnou schůzi z iniciativy opozice. V pražské korupční kauze opozice volala po odchodu předsedy hnutí STAN Víta Rakušana z funkce ministra vnitra nebo dokonce po úplném konci Starostů ve vládě. Kvůli případu již rezignoval na pozici ministra školství Petr Gazdík (STAN), jenž se stýkal s obviněným podnikatelem Michalem Redlem. Rakušan nevidí pro svou demisi důvod, podrželi ho i koaliční lídři včetně premiéra Petra Fialy (ODS).

Premiér Fiala ve středu novinářům ve Štrasburku řekl, že nevidí žádný smysl v tom, aby se Parlament věcí zabýval. „Politické řešení té nepříjemné situace jsme už vlastně přinesli,“ uvedl s odkazem na výměnu ministra školství.

Dopoledne vystoupilo několik zákonodárců s přednostním právem. O programu schůze poslanci nakonec ale ani nehlasovali. Hnutí ANO si vzalo po 12:30 pauzu až do začátku další schůze.

Tagy: