Sledujte ZÁZNAM: Krizový štáb jednal kvůli Ukrajině. Jak bude Česko reagovat na ruské kroky?

Jan Lipavský

Tisková konference po jednání krizového štábu

Kvůli situaci na Ukrajině odpoledne opět zasedal krizový štáb ministerstva zahraničí. Šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti) se připojí na dálku z Paříže, kde se účastní ministerského fóra k Indo-Pacifiku. Ministr sdělí další kroky ČR ke vzniklé mezinárodní krizi. Tiskovou konferenci po jednání krizového štábu, která je plánovaná na 15:00, můžete sledovat přímo zde v článku.

Na českém velvyslanectví v Kyjevě zůstalo 22 pracovníků. Na generálním konzulátu ve Lvově je aktuálně 36 lidí, tam byl posílen o čtyři osoby. Tři konzulární pracovníci se přesunuli ze zastupitelského úřadu v ukrajinském hlavním městě, jedna osoba z ústředí. Podle aktuálních informací nemá ministerstvo zatím v plánu ambasádu uzavřít.

Systém Drozd, který využívají české zastupitelské úřady například k informování turistů o mimořádných událostech, jako jsou přírodní katastrofy či teroristické útoky, nyní eviduje 128 českých občanů na Ukrajině.

Na zastupitelské úřady se nicméně neobrátil nikdo s žádostí o pomoc mimo standardní záležitosti, sdělila na dotaz Aneta Kovářová z odboru komunikace resortu. Ministerstvo zahraničí podle ní neregistruje zvýšené počty žadatelů o víza.

České ministerstvo zahraničí rozhodnutí Ruska o poslání „mírových jednotek“ do Donbasu odsoudilo v prohlášení na svém webu. Uznání oblastí ovládaných povstalci je podle Lipavského porušením mezinárodního práva. Rozhodnutí odsoudili i další představitelé české vlády i například opoziční hnutí ANO.

Tiskovou konferenci po jednání krizového štábu můžete sledovat od 15:00 přímo zdě v článku.

Tagy: