Poslanci mohou jednat o obranné smlouvě i přes půlnoc. Debatu protahuje SPD

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministři Zbyněk Stanjura (ODS) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve Sněmovně

Kanál 2 - Online - živé ad hoc vysílání

Poslanecká sněmovna začala v úterý projednávat česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci. V prvním čtení se očekává ostrá kritika od opozičního SPD, které už dříve deklarovalo svůj odpor k této dohodě. Hnutí ANO oproti tomu nechce jednání příliš natahovat a podle předsedkyně klubu Aleny Schillerové je většina poslanců pro schválení smlouvy. Hnutí SPD přišlo s obstrukcemi a zákonodárci mohou bod projednávat i přes půlnoc. Schůzi poslanců můžete sledovat živě v tomto článku od 14:00.

Smlouva o obranné spolupráci, která se zakládá na kooperaci amerických a českých ozbrojených sil na českém území, byla vládou Petra Fialy (ODS) schválena v dubnu. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ji v květnu podepsala ve Spojených státech.

ČTĚTE TAKÉ: Vzpoura je jen začátek. Putin zuří a Kreml čekají čistky, říká jeho „nepřítel číslo jedna“

Dohoda se ale nelíbí hnutí SPD, které je tvrdě proti. „V úterý 27. června odpoledne se začíná ve Sněmovně projednávat dohoda ČR a USA o přítomnosti amerických vojáků a vojenských základnách USA v ČR. Tuto dohodu podepsala Fialova vláda. Přijďte říct jasné NE na demonstraci PROTI dohodě ČR a USA o přítomnosti amerických vojáků a vojenských základen USA v ČR,“ vyzýval předseda hnutí Tomio Okamura své příznivce k demonstraci na Malostranském náměstí.

Podle opozičního hnutí vytváří dohoda podmínky pro pobyt amerických vojáků a výstavbu budov pro ně. Okamura by proto chtěl, aby o ní rozhodovali lidé v referendu.

Vládní představitelé ale argumentují tím, že obranná smlouva sama o sobě neumožňuje pobyt cizích vojsk na českém území ani stavbu jejich základen. Podle Schillerové zvýší bezpečnost České republiky.

Po prvním čtení má předlohu projednat branný a zahraniční výbor. Poté se poslanci rozhodnou, zda smlouvu předloží prezidentovi k podpisu.

Tagy:
armáda Alena Schillerová ODS Tomio Okamura Jana Černochová ANO 2011 Česko USA Svoboda a přímá demokracie vláda Petra Fialy Poslanecká sněmovna ČR