Vzpoura je jen začátek. Putin zuří a Kreml čekají čistky, říká jeho „nepřítel číslo jedna“

Ruský prezident Vladimir Putin neodpustí nikomu, kdo ho ponížil. Pro britský web The Sun to uvedl americký finančník a politický aktivista Bill Browder s odkazem na víkendovou vojenskou vzpouru žoldnéřské skupiny vagnerovců Jevgenije Prigožina. V Kremlu lze podle odborníků očekávat rozsáhlé čistky.

Nastalá situace v Rusku bude podle Browdera, kterého britský The Sun označuje za „Putinova nepřítele číslo jedna“, eskalovat. „Putin se už pokusil Prigožina zabít a ten si je zcela jistě vědom toho, že se o to pokusí znovu. Myslím si, že momentálně nevěří nikdo nikomu,“ řekl pro The Sun dlouhodobý politikův kritik. Slova o atentátu nerozvedl ani nepodložil žádnými důkazy. „Putin nemůže odpustit někomu, kdo ho tak ponížil,“ dodal. Kreml přitom údajně slíbil Prigožinovi a jeho vojákům beztrestnost.

ČTĚTE TAKÉ: Putin byl s Prigožinem domluvený. Moskva by jinak do hodiny padla, říká ruský opozičník

Nečekané Prigožinovo tažení Ruskem, které skončilo navzdory jeho původním prohlášením před branami Moskvy, nemohlo podle odbornice na Rusko z expertní skupiny Chatham House Samanthy de Bendernové proběhnout bez podpory klíčových politických hráčů v Rusku. „Víkendové události budou velmi pravděpodobně znamenat Prigožinův konec, zároveň však mohou znamenat konec i pro Putina,“ spekulovala.

Pro autoritu a obraz silného muže, který si Putin vytvořil, to byla podle Browdera těžká rána. „Pokud žoldnéřská skupina čítající pouze 25 tisíc mužů dokáže obsadit několik měst v Rusku a bez odporu se dostat až k Moskvě, ukazuje to, že Putinova autorita diktátora je zcela iluzorní,“ vysvětlil pro web NBC a naznačil tak, že i navzdory tomu, že vzpoura skončila před branami ruské metropole, může mít pro ruského prezidenta vážné důsledky.

Odpověď bude tvrdá

Současná situace znamená podle bývalého velícího generála armády Spojených států v Evropě Bena Hodgese nutnost USA a jejich partnerů znovu zrevidovat společný postup vůči Rusku. „Spojené státy a jejich spojenci musejí přehodnotit pohled na Putinovu aktuální moc, jeho sílu uvnitř Ruska nebo ochotu a možnost použít nukleární zbraně,“ řekl. „Pravděpodobně přijde čistka všech oligarchů a členů armády, kteří nebyli v posledních dnech dostatečně loajální vůči Putinovi,“ dodal Hodges.

Takový postup očekává i Browder. „Putin půjde po všech lidech, kterým nedůvěřuje, všemi možnými způsoby a bude to naprostá katastrofa pro všechny, jichž se to týká. Klíčová bude loajalita, protože to, co se stalo, je ta nejděsivější věc, která se ruskému prezidentovi kdy přihodila,“ popsal pro The Sun.

Prigožinovo rozhodnutí zastavit svůj postup, aby – podle jeho slov – nedošlo ke krveprolití, neznamená podle Browdera uklidnění momentálního napětí. „Nemyslím si, že je konec. Podle mě je to spíš začátek,“ řekl. „Přijde zuřivá a tvrdá odpověď, což je něco, v čem je Putin většinou velice dobrý,“ uzavřel pro web NBC.

Tagy:
Vladimir Putin Moskva Evropa USA Rusko Moskevský Kreml Ben Hodges Jevgenij Prigožin