Sledujte přehlídku na Rudém náměstí v Moskvě: Rusko slaví Den vítězství

Ruský prezident Vladimir Putin v projevu na přehlídce k výročí konce druhé světové války v Moskvě prohlásil, že obrana vlasti je nejposvátnější povinností – a za vlast nyní podle něj bojují ruská vojska v Donbasu. Ruskou invazi na Ukrajinu označil za jediné správné rozhodnutí a za reakci na postup západních zemí. Vojenskou přehlídku můžete sledovat živě v tomto článku.

Moskva a další ruská města si každoročně vítězství nad nacismem připomínají velkolepými vojenskými přehlídkami. Letos nebyli do Moskvy pozváni žádní zahraniční představitelé a také vojenské techniky a vojáků bude podle médií na přehlídce méně než v loňském roce.

Do přehlídky se však zapojí účastníci ruské invaze na Ukrajinu, kterou Moskva označuje jako speciální operaci s cílem „demilitarizace a denacifikace“ sousední země.

Rusko vždy usilovalo o vytvoření systému rovnoprávné bezpečnosti, Západ ale nevyslyšel ruské návrhy, a to svědčí o tom, že ve skutečnosti měli jiné plány, prohlásil u příležitosti Dne vítězství Putin. Tvrdil také, že Kyjev chystal další kárnou operaci proti proruským separatistům na východě Ukrajiny, nezávislost jejichž území Moskva uznala těsně před začátkem vpádu na Ukrajinu.

Přehlídku sledujte ŽIVĚ v tomto článku.

Tagy: