Ruská přehlídka? Budou pochodovat přes mrtvoly. Jsou jak Němci, zuří ukrajinský velitel

Velitel ukrajinské domobrany

Rusko přišlo od začátku agrese o více než 25 tisíc vojáků, přes tisícovku tanků a téměř 3 tisíce obrněných vozů. Oznámilo to ukrajinské velení. Ukrajincům se daří odrážet útoky, i když se jejich armáda skládá z velké části z civilistů. CNN Prima NEWS přináší rozhovor s velitelem jedné z místních domobran.

S velitelem místní domobrany jsme se sešli na poslední linii ukrajinské obrany. „24. února, hned když začaly boje, město začali dobrovolně bránit všichni muži, kteří zde byli. Někteří ani nedostali zbraň, měli třeba jen obušky. Budovali zátarasy a dělali vše pro to, aby do našeho města nikdo nepronikl. Vše bylo na dobrovolné bázi,“ zdůrazňuje v rozhovoru pro CNN Prima NEWS podplukovník, který se označuje jako Vojevoda.

Dodává, že život v místě je nyní velmi zvláštní. „Polovina města je nějak spjata s Ruskem. To samé platí i pro mě. Všichni moji příbuzní jsou z Ruska. Já sám jsem se narodil ve Volgogradu, ale teď jsem tady, žiju tady a bojuju na straně Ukrajiny,“ vysvětluje velitel.

Část své rodiny má stále v Rusku. „Manželka a děti jsou tady, ale moje matka, sestra a všichni bratři, všichni moji příbuzní jsou v Rusku,“ říká Vojevoda. Ohledně války si s nimi vůbec nerozumí. „Bohužel, televize, kterou v Ruské federaci mají, ten Kanál 24, jim vymyl mozky. Z nějakého důvodu si myslí, že tato válka, kterou Rusko vyvolalo a podnítilo, kterou zorganizoval sám Putin, je správná. Myslí si, že ruská armáda bojuje s nacionalisty,“ říká smutně Vojevoda.

„Když jsem se zeptal sestry poté, co bombardovali naše město a Charkov, kde bydlí můj syn a její synovec, jestli jsem já ten nacionalista, tak na to neměla žádnou odpověď. Ale všichni jsou přesvědčení, že válka je správná věc. Není možné se s nimi bavit, oni si bohužel vůbec nic neuvědomují,“ pokračuje ukrajinský velitel.

Do armády se vrátil z výslužby kvůli válce

On sám byl profesionálním vojákem, podle svých slov již od roku 1986. „Nejdřív to byla armáda Sovětského svazu, a když se svaz rozpadl a Ukrajina se osamostatnila, tak jsem tu zůstal a sloužím už 33 let,“ říká Vojevoda v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Zhruba před rokem v armádě skončil a zamířil do výslužby. Okolnosti ho ale přinutily k návratu. „Rok jsem byl v důchodu, než ke mně domů znovu přišla válka,“ říká. Zajímavostí je, že jeho posledním působištěm před odchodem do vojenského důchodu bylo město Mariupol, jeden z dnešních symbolů války na Ukrajině. Rusové ho takřka od začátku konfliktu obléhají a ostřelují, ukrajinští obránci se však stále brání, ačkoliv jsou už pouze v ocelárenském komplexu Azovstal.

Současné záběry z Mariupolu ho nenechávají klidným. „Je to noční můra. Viděl jsem město, které se sice nacházelo přímo u frontové linie, ale přesto vzkvétalo. Budovaly se tam parky, vedl se v něm mírumilovný a dobrý život. Nacházelo se tam jen pár vojáků. Jen tolik, aby dokázali čelit nepřátelům z řad separatistů podporovaných Ruskem,“ vypráví Vojevoda.

Mariupol jako Stalingrad

Mariupol přirovnává ke svému rodnému městu. „Můj rodný Volgograd se v minulosti jmenoval Stalingrad a teď si myslím, že Stalingrad byl totéž, co je nyní Mariupol. Je mi líto města, je mi líto lidí. Kolik jich tam zemřelo, kolik z nich přišlo o své domovy. Proč? To nechápu,“ říká smutně Ukrajinec.

Kvůli válce a samotnému ostřelování Mariupolu má pochopitelně velký vztek. „Tohle je ten jejich ruský svět? To je to jejich osvobození? Zítra tam chtějí uspořádat přehlídku. Kde chtějí pochodovat? Přes lidské kosti? Přes mrtvoly? Jsou jako Němci v roce 1941 nebo 1939, když takhle šlapali po Polsku. To samé chtějí udělat v Mariupolu,“ uzavírá Vojevoda.

Tagy: