Sledujte ZÁZNAM: Rakušan navštívil Zemana. Jak zhodnotili situaci na Ukrajině?

Vít Rakušan

Rakušan po jednání u prezidenta

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se ve středu sešel na Pražském hradě s prezidentem Milošem Zemanem na pravidelné schůzce. Měli jednat o aktuální agendě, vedle domácí politiky a stavu koronavirové epidemie by se mohli zabývat také napětím na ukrajinské hranici s Ruskem. Na čem se nakonec dohodli? Sledujte vyjádření po schůzce přímo v tomto článku.

Vnitro v pondělí zopakovalo, že v případě vyhrocení situace je na žádost Slovenska připravené poslat na slovensko-ukrajinskou hranici kontingent českých policistů.

Na pravidelných schůzkách se Rakušan se Zemanem dohodli při prosincovém jmenování vlády Petra Fialy (ODS). Na Hrad na schůzky s prezidentem chodil pravidelně i jeho předchůdce v čele vnitra a Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) Jan Hamáček (ČSSD).

Se Zemanem naposledy Rakušan jednal v Lánech v prosinci při sérii schůzek hlavy státu s ministerskými kandidáty před jmenováním vlády. Prezidentu tehdy představil své priority. Oznámil například, že chce do poloviny volebního období předložit změnu legislativy krizového řízení, která bude lépe reagovat na nové typy hrozeb.

Na prvním z pravidelných jednání se před dvěma týdny sešel se Zemanem i Fiala. Hovořili o situaci na Ukrajině, dohodě s Polskem ohledně dolu Turów či o přípravách státního rozpočtu na letošní rok. V předchozím volebním období se s prezidentem pravidelně scházeli premiér Andrej Babiš (ANO) i vicepremiér Hamáček.

Vyjádření po jednání Rakušana se Zemanem sledujte přímo v tomto článku.

Tagy: