Sledujte ZÁZNAM: Šéfové sněmovních stran se sešli se Senátem. Jak rozhodnou o osudu Zemana?

Tisková konference po jednání lídrů sněmovních stran se Senátem

Předsedové sněmovních stran včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) se sešli v Senátu, aby s jeho vedením probrali postup při předání prezidentských pravomocí kvůli indispozici Miloše Zemana. Očekává se, že obě parlamentní komory tento krok schválí. Není ale zatím jisté, zda by to podpořili i poslanci hnutí ANO a SPD. Tiskovou konferenci po jednání sledujte živě na CNN Prima NEWS nebo v tomto článku.

Babiš před jednáním uvedl, že by s přenesením pravomocí prezidenta na premiéra a předsedu Sněmovny počkal do prosince. Hnutí SPD v pondělí oznámilo, že chce znát celé sdělení Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) o stavu prezidenta, posoudit ho a zjistit, o jakém časovém horizontu zpráva hovoří.

Ředitel ÚVN a prezidentův ošetřující lékař Miroslav Zavoral v pondělí na dotaz Senátu napsal, že Zeman nyní není ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Možnost, že by se tato situace v následujících týdnech změnila, hodnotí Zavoral jako málo pravděpodobnou.

Předpokládá se, že Senát by na základě této zprávy o převodu prezidentových kompetencí jednal 5. listopadu. Sněmovna by o tomtéž mohla rozhodnout po 8. listopadu, kdy začne její ustavující schůze v povolebním složení.

Tagy: