Sledujte ZÁZNAM: Senátoři rozhodují o aktivací článku 66. Zbaví Zemana pravomocí?

Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Brífink senátorů k aktivaci článku 66

Senátoři z ústavní komise během dopoledne probírají možnosti převodu prezidentských pravomocí na předsedu vlády a předsedu Sněmovny. K tomu je třeba souhlasu obou parlamentních komor. Tiskovou konference po jednání komise můžete sledovat živě na CNN Prima NEWS nebo v tomto článku od 12:00.

Představitelé Senátu se poté odpoledne sejdou se zástupci stran a hnutí, které uspěly v nedávných volbách do Sněmovny. Mají projednat další postup při předání prezidentských pravomocí během nemoci Miloše Zemana. Podle vyjádření Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), kam byl prezident před více než týdnem převezen, nyní není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.

Podle vyjádření prezidentova ošetřujícího lékaře a ředitele ÚVN Miroslava Zavorala, které si Senát vyžádal, je dlouhodobá prognóza Zemanova zdravotního stavu „hodnocena jako krajně nejistá‘‘. Navíc je málo pravděpodobné, že by se v následujících týdnech Zemanova schopnost nyní zastávat úřad hlavy státu změnila, uvedl v pondělí s odkazem na Zavorala předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Dolní komora o tom bude moci rozhodovat až na svém ustavujícím zasedání, které začne 8. listopadu. Nejbližší schůze Senátu začne 26. října.

Prezident má v povolební době za úkol podle Ústavy mimo jiné přijmout demisi dosavadní vlády a následně pověřit někoho sestavením vlády nové. Na podpis hlavy státu budou čekat i zákony, které by po předchozím souhlasu nynější Sněmovny schválil příští týden i Senát.

Tagy: