Sledujte speciál k 17. listopadu. Zprostředkujeme pietní akce, demonstrace i koncerty

Národní třída

Pietní akce, demonstrace, pochody, happeningy, koncerty či konference připomenou během čtvrtečního státního svátku výročí 17. listopadu. Tématy akcí bude nejen období 33 let od pádu komunistického režimu a 83 let od uzavření vysokých škol nacisty, ale také například ruská válka proti Ukrajině a její dopady. Jen v Praze budou policisté dohlížet na 21 shromáždění a pochodů, vzpomínkové akce se uskuteční také v dalších městech.

Mezi hlavní dějiště bude tradičně patřit prostor před pamětní deskou na pražské Národní třídě, kde v roce 1989 pořádkové síly tehdejšího komunistického režimu násilně potlačily studentský průvod. Památku tam uctí nejen představitelé státu či kandidáti na prezidenta, položit květiny a zapálit svíčku přijdou jako každý rok i řadoví občané.

Zazní Modlitba pro Martu

Na Národní třídě se bude po celý den konat akce, kterou již tradičně pořádá studentský spolek Díky, že můžem pod heslem „O svobodu se musíme starat“. Její součástí budou výstavy, pouliční představení a koncerty, ale také brunch na podporu samoživitelek a debaty věnované nadcházejícím prezidentským volbám, evropským tématům nebo ruské agresi proti Ukrajině.

Symbolicky tam v 17:11 zazní Modlitba pro Martu. Protinacističtí a protikomunističtí odbojáři večer v Národním divadle převezmou Ceny Paměti národa, které uděluje společnost Post Bellum.

První pietní akce začne ve čtvrtek ráno před Hlávkovou kolejí v Praze, která připomene oběti nacistické perzekuce československých vysokoškoláků z roku 1939. Dopoledne si zástupci vysokých škol připomenou studentskou demonstraci, která vyústila v průvod na Národní třídu v roce 1989. Satirický nadhled by do oslav měl vnést karnevalový průvod Sametové posvícení, který se vydá z pražské Kampy přes Národní třídu a Staroměstské náměstí do Kampusu Hybernská. Na Václavském náměstí se bude odpoledne konat Koncert pro budoucnost.

V Lichtenštejnském paláci bude konference Hybridní válka Ruska proti demokratickému světu, na které vystoupí premiér Petr Fiala nebo představitelka běloruské opozice Svjatlana Cichanouská. Odpoledne se z ulice Na Slupi přes Karlovo na Jungmannovo náměstí vydá Pochod na podporu demokracie s názvem ČR stojí na straně napadené Ukrajiny.

Neparlamentní Hnutí PES ohlásilo na poledne demonstraci za demisi Fialovy vlády na pražskou Letnou. O dvě hodiny později z Opletalovy ulice vyrazí průvod k České televizi, kde by se měla konat další protivládní shromáždění.

Tagy:
policie demonstrace Ukrajina koncert politika Petr Fiala Česká televize Praha Svjatlana Cichanouská Národní třída Sametová revoluce vláda Petra Fialy Národní divadlo v Praze