Sledujte ZÁZNAM: Stanjura po jednání se Zemanem. Bude potřeba kompetenční žaloba?

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

Stanjura po schůzce s prezidentem

Devátý den pokračují rozhovory kandidátů na ministry ve vládě nového premiéra Petra Fialy (ODS) s prezidentem Milošem Zemanem. Na zámek do Lán dorazí nejprve kandidát na ministra financí Zbyněk Stanjura (ODS) a odpoledne kandidát na ministra pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty). Fiala ve středu naznačil, že pokud prezident nejmenuje všechny ministry, podá na něj kompetenční žalobu. Vyjádření Stanjury po jednání se Zemanem můžete sledovat přímo v tomto v článku.

Se Stanjurou bude zřejmě prezident probírat mimo jiné státní rozpočet na příští rok, který končící vláda navrhla se schodkem 377 miliard korun, ale nastupující kabinet chce deficit snížit pod 300 miliard. Stanjura kvůli tomu předpokládá, že země bude do konce března příštího roku hospodařit v rozpočtovém provizoriu. Probrat by chtěl se Zemanem  také způsob jednání daňové správy s poplatníky. Finanční správa v minulosti čelila kritice, že například zneužívá zajišťovací příkazy.

Cyklus domluvených Zemanových schůzek s kandidáty na ministry by měl skončit v pátek 10. prosince. Čeká se ale ještě na případný náhradní termín setkání s kandidátem na ministra zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL), jehož původní schůzku zhatil jeho pozitivní test na COVID-19. Pak by se měl prezident znovu setkat s Fialou.

Ten už ohlásil, že bude nucen podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, pokud Zeman nejmenuje všechny ministry nové vlády. Výhrady má prezident podle médií ke kandidátovi na ministra zahraničí Janu Lipavskému (Piráti).

Tagy: