Zeman má poslední šanci prosadit své zájmy. Fiala dědí Babišovy sliby, říká analytička

Prezident Zeman jmenoval Petra Fialu premiérem. Na zámku v Lánech byly dodržovány protiepidemická nařízení.

360° 8.12.2021

Pokud prezident Miloš Zeman nejmenuje všechny ministry nové vlády, podá designovaný premiér Petr Fiala (ODS) kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu. Analytička Týdeníku Echo Lenka Zlámalová v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ale odhadla, že tak daleko se situace nedostane a nakonec dojde k dohodě. Zeman si ale bude chtít prosadit sliby, které nesplnil dosluhující premiér Andrej Babiš (ANO).

Zeman už dříve uvedl, že bude vetovat návrh na jednoho ministra, přičemž podle všeho se zdá, že prezidentovy výhrady se týkají kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Fiala ale nemá v úmyslu nominace na členy vlády měnit a v krajním případě chystá kompetenční žalobu.

„Fiala ukazuje, že bude hrát do konce a prezidentovi říká: ‚Miloši, pojď se dohodnout, ať nemusíme jít na hranu'“. Předpokládám, že nakonec dojde k dohodě a pan prezident si bude moci zanechat tvář,“ zhodnotila Zlámalová.

Co ale bude předmětem finální dohody, není jasné. Podle Zlámalové jsou ale ve hře jen dvě pro Zemana důležitá témata. „Jedno je přemístění ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma, což Zemanovi slíbil už Babiš, ale nedodržel to. Pak jde o odvolání Michala Koudelky z čela BIS,“ odhadla.

Zeman prý Izrael považuje za téma, kterým by se jako státník rád zapsal do historie. S Koudelkou má pak podle Zlámalové hlavně osobní spory.

Co se týče vztahu mezi Zemanem a Fialou, ten novinářka vidí trochu jinak než u dosluhujícího předsedy vlády Babiše. „S Babišem měl Zeman vztah nadřízeného a podřízeného. To se prezidentovi líbilo až do chvíle, kdy Babiš přestal plnit sliby, které teď dědí Fiala. Zeman má poslední šanci prosadit své zájmy, pak už ho vláda nebude potřebovat,“ podotkla.

Fiala si může Zemana znepřátelit

Podle komentátora MF DNES Miroslava Koreckého, který byl také hostem pořadu, není případný prohraný soud problém pro Zemana, ale hlavně pro Fialu, který si může prezidenta znepřátelit hned na začátku svého volebního období.

Korecký ale stejně jako Zlámalová věří v rychlý konec konfliktu. „Mezi prezidentem a premiérem je mnoho věcí, na kterých by se mohli dohodnout. Prezident může chtít, aby lidé, které má kolem sebe, dostali po konci jeho volebního období třeba nějaké funkce v diplomacii,“ nastínil.

Tagy: