Sledujte ZÁZNAM tiskové konference s Vojtěchem: Dojde k dalšímu zpřísnění opatření?

Adam Vojtěch

Koalice k dalším plánům

O vývoji epidemie koronaviru a plánovaných opatřeních proti šíření nákazy budou v úterý dopoledne na tiskové konferenci mluvit ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), hlavní hygienička Pavla Svrčinová a ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Denní přírůstky nakažených jsou už týden dvojnásobné než o týden dřív. Tisková konference je naplánována na 9:30 a můžete ji sledovat živě v tomto článku.

Ladislav Dušek bude na tiskové konferenci prezentovat další možnosti vývoje epidemie. Rizikový scénář zveřejněný před týdnem předpokládal v Česku za toto pondělí zhruba čtyři tisíce nově pozitivně testovaných lidí. Denní přírůstek nad tuto hranici ale přišel už v pátek. Na začátku listopadu očekával rizikový model v nemocnicích 1 200 lidí s nemocí COVID-19, v neděli se počet hospitalizovaných blížil devíti stům.

Epidemická situace se zhoršuje

Adam Vojtěch s odkazem na predikce ÚZIS uvedl, že epidemická situace se bude zhoršovat ještě v příštích dvou týdnech. Zlom by podle něj mohl nastat za pět nebo šest týdnů. Zlepšit vývoj může vyšší proočkovanost, řekl. Z lidí starších 12 let, pro které jsou vakcíny schválené, je nyní očkovaných 66 procent, což k zastavení epidemie nestačí.

Vláda proto postupně schvaluje další opatření proti šíření koronaviru. Cílem některých z nich je motivovat k očkování. Od listopadu se sníží dostupnost testů hrazených ze zdravotního pojištění, mezi zvažované kroky patří zákaz vstupu zaměstnanců bez dokladu o bezinfekčnosti na pracoviště. Plán boje proti epidemii má podle pozvánky na tiskovou konferenci představit Pavla Svrčinová.

Tagy: