Nutit lidi k „dobrovolnému očkování“ je absurdní. Vláda cílí na špatné skupiny, říká Dostál

Expert na zdravotní právo Ondřej Dostál (Piráti)

360° 25.10.2021

Podle experta na zdravotní právo Ondřeje Dostála (Piráti) je pro nastavení opatření proti šíření koronaviru klíčové, zda neočkovaný člověk ohrožuje společnost více než očkovaný. Řekl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Reagoval tak na dotaz, zda není na čase uznávat hladinu protilátek. Zároveň podotkl, že nutit občany k dobrovolnému očkování je absurdní a opatření prý cílí na špatné skupiny obyvatel.

„Klíčové je, jestli neočkovaný člověk, který nemoc prodělal, ohrožuje okolí. Jestli ohrožuje sebe, je to jeho věc. Pokud by se to prokázalo, tak i na základě zákoníku práce a epidemiologických přepisů se s tím dá pracovat. Pokud není dáno, že ohrožuje okolí více než osoby se dvěma dávkami očkování, není možné se ke skupinám chovat jinak,“ prohlásil Dostál.

K uznávání protilátek nemá jasný postoj ani hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS). „Musíme se domluvit na principu, aby nezkolaboval zdravotní systém, protože ho zatíží skupina, která nese riziko. Rozhodnutí nést riziko a mít těžký covid může vést k tomu, že to blokuje celou společnost,“ uvedl hejtman.

Ministra vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v pondělí navrhl, aby se lidé museli pro vstup na pracoviště prokazovat očkováním proti covidu nebo bezinfekčností. „Italský systém“ zvýšil zájem o vakcinaci. Možnost změny zákoníku práce prý posoudí ministerstvo práce a sociálních věcí. Překážka by byla na straně zaměstnance a testy by si musel hradit sám.

„Povinnost předložit ho by přešla na zaměstnance včetně úhrady nákladů,“ uvedl Hamáček na pondělní tiskové konferenci po jednání Ústředního krizového štábu. Odpoledne následovalo jednání vlády, na kterém ale Hamáček tento návrh nepřednesl.

Středula: Když se diskutuje o mzdách, je ticho

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly je v současnosti právní stav takový, že existují profese a nemoci, kvůli kterým se lidé musí očkovat. Covid mezi ně ale nepatří. „Když se diskutuje o mzdách a výších platech, je ticho. Neočkovanost je spíše u věkové kategorie pod 40 let, tu skupinu bychom měli oslovit znovu. Nerezignujme na popularizaci. V Česku je vždy problém s drakonickými opatřeními,“ prohlásil odborář.

Podobně mluvil také Dostál. Zdůraznil, že u dobrovolných očkování zákon na povinnost samozřejmě nepamatuje. „V roce 2000 nikoho nenapadlo, že by někdo nutil lidi k dobrovolnému očkování, což je samo o sobě právně absurdní.

Nejvíce ho mrzí, že vláda prý opět cílí opatření na nevhodnou skupinu. „Podle všech dostupných dat jsou nejohroženější (skupinou) neočkovaní. Dále lidé, kteří neprodělali covid a rizikové skupiny jako senioři. Ale nyní cílíme opatření na zaměstnance, a vzhledem ke stavu ekonomiky je žádoucí, aby byli nerušeně v práci,“ podotkl právník.

Kritika od Vojtěcha i Okamury

K Hamáčkovu návrhu byli skeptičtí i další politici. V tuto chvíli jsme to neprojednávali. Nevím, jestli byl pan Hamáček připojen na radě vlády, která byla on-line, ale že by tam toto téma vznesl, to tam nezaznělo,“ řekl na následném vládním brífinku ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Také podle premiéra Andreje Babiše (ANO) neměla vláda možnost s Hamáčkem diskutovat. „Na první dobrou myslím, že to není dobrý nápad. V situaci, kdy nejsou lidé na práci, to může být problém,“ konstatoval premiér.

Ostrá slova na adresu ministra vnitra volil v pořadu K Věci na CNN Prima NEWS předseda hnutí SPD Tomio Okamura. „Je to absolutně špatně. Ukázalo se, že plošné zákazy nejsou řešením. Vůbec nechápu, proč pan Hamáček ještě něco říká jako zástupce strany, která propadla ve volbách a není ve Sněmovně. Jaký má mandát k tomu nám něco říkat?“ rozvášnil se.

Tagy: