Sledujte ŽIVĚ: Trvají lidovci na jmenování Hladíka ministrem? Řešil to celostátní výbor

Petr Hladík na tiskové konferenci KDU-ČSL

Kanál 3 - Online - živé ad hoc vysílání

Budou lidovci trvat na tom, aby se ministrem životního prostředí stal bývalý náměstek brněnské primátorky Petr Hladík? V pátek odpoledne to řešili na jednání celostátního výboru strany. Výsledek chtějí oznámit na tiskovém brífinku, který by měl začít v 15:30. Sledovat ho můžete živě v tomto článku.

Z ministerstva životního prostředí odešla kvůli zdravotním komplikacím Anna Hubáčková na konci loňského října. Od té doby jej vede šéf lidovců Marian Jurečka, který má ale na starosti zároveň i resort práce a sociálních věcí, navíc je vicepremiérem.

Premiér Petr Fiala (ODS) po dvou měsících váhání minulý týden navrhl prezidentovi Miloši Zemanovi, aby Jurečku na životním prostředí vystřídal bývalý náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Ten ale po středečním jednání s Milošem Zemanem na Pražském hradě novinářům řekl, že prezident má k jeho jmenování výhrady a není v tuto chvíli připraven tak učinit. Podle Jurečky se výhrady týkaly například Hladíkovy odbornosti nebo kauzy přidělování městských bytů v Brně. Kvůli ní policie zasahovala i v Hladíkově kanceláři, z ničeho jej ale neobvinila.

Lidovecké předsednictvo se ve středu večer shodlo, že za Hladíkem i nadále stojí. Lidovci mají v současné době jen dvě možnosti – buď místo Hladíka nominují někoho jiného, nebo počkají na 8. března, kdy Miloše Zemana na Hradě vystřídá nová hlava státu. O té Češi rozhodnou v lednových volbách. Podle slov Jurečky mu kandidáti potvrdili, že oni by Hladíka ministrem jmenovali. Je ale otázka, zda resort může být ještě dva měsíce bez plnohodnotného vedení.

Podle informací CNN Prima NEWS je také možnost, že by Hladík mohl zatím resort vést z pozice náměstka. Vedením by ho pověřil právě Jurečka.

Tiskový brífink členů předsednictva by měl začít v 15:30. Sledujte jej živě v tomto článku.

Tagy:
Marian Jurečka Miloš Zeman ODS Petr Fiala KDU-ČSL Pražský hrad Česká televize Petr Hladík Anna Hubáčková Ministerstvo životního prostředí České republiky