Sledujte ZÁZNAM: Návrat do škol i povinné respirátory. Vláda jedná o změnách v systému PES

Andrej Babiš, Karel Havlíček a Jan Blatný po jednání vlády

Tisková konference po jednání vlády

Vláda Andreje Babiše (ANO) se na tradiční pondělní schůzce ministrů opět zabývá především agendou kolem nákazy koronaviru. Debatovat by měla hlavně o změnách v systému PES, termínech návratu dětí do škol nebo o povinném nošení respirátorů.

Na pátečním mimořádném jednání vláda rozhodla, že celá země zatím v tvrdém lockdownu zůstane minimálně do 14. února. A to i přesto, že index systému PES už se několik dnů drží na čtvrtém, a nikoliv na pátém stupni.

Vláda ale chce s přesunem do nižšího stupně počkat do doby, než se uklidní situace v nemocnicích. I přesto by se mohly přijmout dílčí změny a od února by se do škol mohli vypravit žáci nejvyšších ročníků základních i středních škol.

Tyto změny by mohly být součástí nového systému PES, který by měl platit právě od února. Jak přesně bude vypadat, ale ještě není jasné. Již dříve jsme však informovali o tom, že nově bude systém zohledňovat i počty hospitalizovaných v nemocnicích.

Povinné respirátory?

Od minulého týdne se také vede debata o povinném zavedení respirátorů, podobně jako je tomu v Rakousku nebo Německu. Jako rozumné opatření proti šíření britské mutace koronaviru to vidí premiér Babiš. Podle vládního poradce Romana Prymuly ale zatím Česko nemá respirátorů dostatek.

Jednat se naopak nebude o přesunu 10 miliard zpět do rozpočtu obrany. To koncem minulého roku na návrh komunistů poslanci ANO a ČSSD schválili a peníze přesunuli do rozpočtové rezervy.

Premiér Babiš tvrdil, že hned na prvním jednání vlády se peníze vrátí zpět, a druhém jednání pak vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) tvrdil, že resort financí ještě nemá připravené podklady, a nyní je problém v nemoci ministra obrany Lubomíra Metnara (ANO), který se jednání vlády neúčastní.

Tagy: