Sledujte ZÁZNAM: Vláda rozhodla o poslání českých vojáků do Polska

Andrej Babiš

Brífink po jednání vlády: Čeští vojáci pojedou do Polska

Mandát pro vyslání až 150 vojáků na pomoc s ochranou polsko-běloruské hranice chce na mimořádném zasedání kabinetu schválit končící vláda Andreje Babiše (ANO). Tiskovou konferenci po jednání vlády sledujte živě přímo v tomto v článku od 15:30.

Působit by tam mohli po dobu 180 dnů. Podporu plánu, který budou následně posuzovat obě parlamentní komory, vyjádřili politici nastupující koalice Spolu a Pirátů se STAN. Čeští vojáci budou pomáhat polským s ochranou hranic, ale nebudou plnit úkoly bezprostředně související s migranty, sdělil Babiš v úterý ČTK.

Polsko čelí migračnímu tlaku na hranicích s Běloruskem od jara, krize se ale vystupňovala na podzim. Varšava, pobaltské země a další unijní státy obviňují režim autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka, že láká migranty z krizových oblastí do své země a pak je posílá k hranicím bloku.

Minsk se tak podle nich mstí za sankce, které EU na režim uvalila kvůli porušování lidských práv. Běloruská strana to popírá. Do Polska už přijelo 155 britských a 150 estonských vojáků. Od prosince do dubna mají plnit ženijní a průzkumné úkoly.

V pátek Polsko oznámilo, že souhlasí s českou pomocí, oficiálně nabídku dostalo už dříve od prezidenta Miloše Zemana.

Tiskovou konferenci po jednání vlády sledujte živě přímo v tomto v článku od 15:30.

Tagy: