Vláda schválila prodloužení nouzového stavu o měsíc. Trvat má až do 3. prosince

TK vlády

Vláda požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do 3. prosince

Vláda rozhodla o prodloužení nouzového stavu o měsíc, tedy až do 3. prosince. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu o tom informoval premiér Andrej Babiš (ANO). Ministři teď musí o možnost prodloužit stav požádat Poslaneckou sněmovnu.

„Rozhodli jsme o prodloužení nouzového stavu do 3. prosince,“ prohlásil premiér na úterní tiskové konferenci. Návrh ale ještě musí schválit Poslanecká sněmovna, která by o něm měla rozhodovat už tento pátek. Měsíční prodloužení ale zatím opozice nepodporuje. Například Piráti jsou pro prodloužení na 14 dnů a lidovci na tři týdny.

„Důvodem je nutnost prodloužit opatření, bez kterých pandemii nemůžeme zvládnout. Věřím, že opozice pochopí vážnost situace a tuto žádost schválí. Je to důležité pro ochranu zdraví a životů našich spoluobčanů,“ doplnil Babiš na brífinku.

Dále také vláda rozhodla, že děti se do škol příští pondělí nevrátí, jak původně ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) sliboval. „2. listopadu se děti do školy nevrátí,“ přiznal Prymula s tím, že další postup bude znám po počtech nakažených a dalších ukazatelích ze čtvrtka.

Kabinet také schválil zavedení plošného testování na koronavirus antigenními testy v domovech pro seniory či postižené a poskytnutí 50 milionů korun ministerstvu zdravotnictví na komplexní komunikační kampaň k vysvětlování opatření proti šíření koronaviru. Týkat by se měla například chystaného plošného testování, nošení roušek, aplikace eRouška, boje s dezinformacemi, hledání dobrovolníků nebo darování krve a plazmy.

Vláda naopak nejednala o rezignaci ministra Prymuly a jeho náhradě. Tou by měl být lékař, vysokoškolský učitel, primář Oddělení dětské hematologie a náměstek Fakultní nemocnice Brno Jan Blatný.

Tagy: