Kolik lidí ještě musí zemřít? K tvrdému lockdownu stejně dojde, říká Kubek

Nemocnice

Rozhovor s prezidentem České lékařské komory

Podle prezidenta České lékařské komory (ČLK) nejsou ani nejnovější vládní restrikce proti šíření koronaviru dostatečné. „Mně to jednání vlády připomíná takové smlouvání s ďáblem, kdy se stále snažíme projít tou stávající krizovou situací, aniž by byla poškozena ekonomika, ale ukazuje se, že to prostě nejde,“ uvedl Milan Kubek v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

„A čím déle budeme radikální řešení à la Izrael odkládat, tím více budeme mít mrtvých a tím nakonec bude ekonomika delší dobu zavřená a tím budou tedy větší ztráty nejen na životech a zdraví, ale i na té ekonomice. A já se obávám toho, že bychom se mohli dostat do situace, kdy ekonomika zkolabuje, že lidé v panice přestanou chodit do práce a mohla by se zhroutit i kritická infrastruktura státu a tomu přece vláda nemůže nečinně přihlížet,“ prohlásil Kubek.

Cestou je podle něj izraelský model. „Vláda zacházela do takových detailů, jako jsou pravidla pro venčení pejsků. Ale obávám se, že toto na koronavirus stačit nebude a myslím si, že cestu nám jasně ukázal Izrael. Protože Izraelci to zvládli. Měsíc byli v karanténě, ale v současné době se už zase mohou chodit koupat na pláž,“ doplnil.

Je potřeba zatáhnout za záchrannou brzdu

V současnosti už je podle Kubka jasné, že veškerá opatření, která se přijímala před 14. říjnem, neměla prakticky vůbec žádný smysl. „To reprodukční číslo se pohybuje stále okolo 1,3. Možná ještě trošku víc. A je jasné, že pokud se nedostaneme pod číslo jedna, tak nezní otázka, jestli zkolabuje zdravotnictví, ale kdy se tak stane. Takže já si myslím, že je potřeba zatáhnout za záchrannou brzdu,“ varoval šéf České lékařské komory.

Vláda podle něj ztrácí důvěru veřejnosti. „Jedna část populace má oprávněný strach z epidemie a přála by si opatření přísnější. Chce chránit své zdraví a zdraví svých blízkých. Druhá část populace stále má tendenci tu infekci zlehčovat, nebo upřednostňuje jiné, třeba ekonomické, zájmy a problémy a ti jsou také nespokojení, že se mají omezovat. Takže výsledek je takový, že opatření nefungují a nespokojení jsou všichni,“ uvedl Kubek.

Kolaps zdravotnictví okolo 10. listopadu?

Nemocnice se podle matematických modelů, které mají lékaři k dispozici, zahltí kolem 10. listopadu. „Samozřejmě menší nemocnice, ty regionální, budou mít závažné problémy už tento týden. Ostatně některé je už mají,“ nastínil předpoklad prezident ČLK.

Opět také apeloval na občany, aby „dobrovolně“ omezili své aktivity. „Mnohem důležitější pomocí pro nás je to, aby lidé respektovali veškerá nařízení, nechodili nikam zbytečně, nosili roušky, byli opatrní na sebe, k sobě navzájem ohleduplní a nečekali na to, až jim vláda nařídí zákaz vycházení, ale aby skutečně dobrovolně ty své aktivity omezili,“ sdělil.

„Obávám se, že k tomu skutečně tvrdému lockdownu stejně dojde,“ dodal. „Kolik ještě lidí bude muset zbytečně zemřít, abychom všichni začali brát situaci opravdu vážně?“ ptal se.

„Děkujeme za tato slova, bohužel jsou odrazem reality,“ kvitovala závěrečnou řečnickou otázku Milana Kubka moderátorka Soňa Porupková.

Tagy: