Sledujte ZÁZNAM: Rozhodnutí soudu zamíchalo prezidentskými volbami

Denisa Rohanová ve studiu CNN Prima NEWS

Nejvyšší správní soud rozhodl. Do boje o Hrad jde 9 kandidátů

Prezidentských voleb se zúčastní devět kandidátů, jejich jména se ale po rozhodnutí Nejvyššího správního soudu proměnila. Zařadí se mezi ně také podnikatel Karel Diviš, naopak Denisa Rohanová byla z voleb vyřazena. Miliardář a matematik Karel Janeček se stížností neuspěl. Sledujte speciální vysílání CNN Prima NEWS, jehož hosty jsou i zájemci o Hrad, kterých se verdikt NSS týká.

Janečka ani Diviše ministerstvo vnitra do voleb nepustilo, protože po kontrole podpisů klesli pod hranici 50 tisíc občanských podporovatelů. Oba podnikatelé však výpočty a rozhodnutí ministerstva vnitra zpochybnili. Diviš se svou stížností uspěl, Janeček naopak ne.

U Rohanové upozornili senátoři, kteří ve volbách podpořili Marka Hilšera, na to, že nashromáždila podpůrné podpisy pouze od členů bývalé Poslanecké sněmovny, což je podle nich v rozporu se smyslem právní úpravy. Nejvyšší správní soud jim dal za pravdu.

O Hrad se kromě nově uznaného kandidáta Karla Diviše utkají předseda hnutí ANO Andrej Babiš, poslanec Jaroslav Bašta (SPD), senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, ekonomka Danuše Nerudová, bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula a bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Tagy:
prezidentské volby politika volby Karel Janeček soud prezidentské volby v ČR 2023 Marek Hilšer Karel Diviš Nejvyšší správní soud České republiky Denisa Rohanová