Sledujte ZÁZNAM: Zajistila vláda dostatečné zásoby plynu? Promluví ministr Jozef Síkela

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)

Vystačíme si bez ruského plynu?

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) se v pondělí vyjádří k aktuální situaci v energetice, v poledne se na ministerstvu průmyslu uskuteční tisková konference. Vláda podle MPO zajistila dostatek plynu na zimu a zastropovala ceny energií. Tiskovou konferenci můžete sledovat v článku od 12:00.

Důležitou roli v zajišťování energetické bezpečnosti sehrají podle ministerstva také energetické úspory, MPO v nich chce jít příkladem. Kromě Síkely se k aktuální situaci vyjádří také jeho náměstek Petr Třešňák.

Členské země EU se ve snaze zmírnit dopady aktuální energetické krize dohodly na snižování spotřeby elektřiny ve špičce a zdanění mimořádných zisků elektráren a dodavatelů fosilních paliv. Peníze odebrané energetickým společnostem plánují využívat na podporu zranitelných skupin obyvatel a podniků nebo na financování úsporných opatření.

Jedna z částí krizového balíku schváleného na mimořádné energetické radě stanovuje limit 180 eur za megawatthodinu (MWh) pro příjmy elektráren využívajících levnější zdroje než plyn. Veškeré příjmy nad touto hranicí mohou státy využít pro vlastní opatření.

Česká vláda zároveň určila maximální ceny energií. Maximální cena silové elektřiny bude činit 6 tisíc korun za megawatthodinu včetně DPH, megawatthodina plynu bude stát maximálně 3 tisíce korun. K omezení cen bude muset vláda vydat nařízení, v němž stanoví konkrétní podrobnosti. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) dnes potvrdilo, že vláda by měla nařízení projednávat ve středu 5. října.

Vládou schválený návrh státního rozpočtu na příští rok počítá se schodkem 295 miliard korun. Největší změnou proti původnímu návrhu, který předpokládal deficit 270 miliard, jsou podle ministra financí Stanjury výdaje na stanovení maximálních cen elektřiny a plynu. Pokrýt by je podle něj měly příjmy z daně z mimořádných zisků a odvody z příjmů prodeje elektřiny nad cenový strop schválený Evropskou komisí. Návrh rozpočtu počítá s příjmy 1,928 bilionu korun a výdaji 2,223 bilionu korun. L

Tagy:
elektřina energie ceny byznys Evropská unie Evropská komise energetika Starostové a nezávislí Zbyněk Stanjura vláda Petr Třešňák Jozef Síkela Vláda ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky