Sledujte ŽIVĚ: Zeman slavnostně předá státní vyznamenání. Ocení Prymulu i Bohdalovou

Ceremoniál předávání státních vyznamenání v roce 2019

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Prezident Miloš Zeman předá na Pražském hradě státní vyznamenání za loňský a předloňský rok. Ve Vladislavském sále plánuje ocenit přes šedesát lidí. Ceremoniál se koná netradičně na výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Celou slavnostní událost můžete sledovat od 20:00 na CNN Prima NEWS či přímo zde v článku.

Nejvyšší státní vyznamenání, Řád bílého lva, dostane například herečka Jiřina Bohdalová, bývalý velvyslanec v Rusku Vladimír Remek, bojovník z východní fronty druhé světové války Miloslav Masopust nebo bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Hlava státu udělí také Řád Tomáše Garrigua Masaryka a medaile Za hrdinství a Za zásluhy.

Seznam oceněných původně obsahoval 67 jmen. Zeman ale nakonec odmítl předat ocenění předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému. Na ceremoniálu nebude také olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek, který svou účast na slavnosti nepovažuje za vhodnou kvůli válce na Ukrajině.

Předchozí termíny musely být zrušeny kvůli pandemii koronaviru a onemocnění prezidenta. Někteří z pozvaných hostů večer na Pražský hrad nepřijdou kvůli nesouhlasu s dřívějšími názory Zemana na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Celé slavnostní předání státních vyznamenání na Pražském hradě můžete sledovat od 20:00 na CNN Prima NEWS či přímo zde v článku.

Tagy: