Jindrák: Zeman válku na Ukrajině prožívá osobně, nečekal to. Po začátku invaze byl zdrcen

Miloš Zeman

PARTIE Terezie Tománkové 6.3.2022

Prezident Miloš Zeman ruskou invazi na Ukrajinu nečekal, byl zdrcen, popsal v pořadu Partie Terezie Tománkové ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák. Podle něj česká hlava státu válku prožívá osobně.

„Když začala ruská invaze na Ukrajinu, prezident Zeman byl zdrcen. Nečekal to. Myslím, že válku prožívá velice osobně,“ popsal v Partii Jindrák. „Když válka vypukla, v půl sedmé ráno jsem prezidenta informoval. Hned začal připravovat vstup pro televizi,“ vyprávěl šéf zahraničního odboru Zemanovy kanceláře.

Jindrák v Partii zdůraznil, že Zeman k situaci přistupuje „velmi vážně“. O tom podle něj svědčí velmi úzká spolupráce s premiérem Petrem Fialou (ODS). „Když jsme seděli poprvé na summitu NATO, český prezident s premiérem  tam seděli spolu jako jediní. Zeman tam představil Fialu, bylo to velmi emotivní,“ vyprávěl. Také připomněl, že nejvyšší čeští představitelé státu spolu řešili i to, jak udělat beztrestnými Čechy, kteří chtějí jet bojovat za Ukrajinu. A Zeman s Fialou prý dokonce hovořil i před svým projevem v televizi.

Zeman k národu promluvil minulý čtvrtek 24. února v 11 hodin, kdy ruskou invazi na Ukrajinu odsoudil. „Jedná se o akt nevyprovokované agrese, který je zapotřebí důsledně odsoudit, a to nikoliv pouze slovy, ale také činy. Mám rád ruskou kulturu. Vážím si obětí ruského lidu ve druhé světové válce, ale to neznamená, že budu souhlasit s tím, aby na území suverénního státu bez vyhlášení války vstoupila cizí armáda,“ prohlásil Zeman a dodal, že Rusko se dopouští zločinu proti míru.

Zeman ve čtvrtek také přiznal, že se mýlil, když si myslel, že Rusko na Ukrajinu otevřeně nezaútočí. Týden před tím totiž prohlásil, že nečeká, že Rusko zahájí ozbrojený útok vůči Ukrajině. Informace o ruské invazi označil za další blamáž amerických tajných služeb.

Byl přesvědčen, že Rusům by válka přinesla víc škody v podobě sankcí než užitku v tom, že vyšlou Kyjevu vojenské varování. Nevyloučil to, že situace může vyústit v lokální konflikt na hranicích samozvaných republik na Donbasu.

Tagy: