Zvládá ministr Válek boj s covidem? Hovoří o tom s premiérem Fialou

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Fiala hodnotí Válka

Premiér Petr Fiala (ODS) bude v úterý odpoledne na ministerstvu zdravotnictví jednat se šéfem úřadu Vlastimilem Válkem (TOP 09) o plnění programového prohlášení vlády, zvládání epidemie covidu či o pomoci uprchlíkům z Ukrajiny. Premiér tak pokračuje v návštěvách ministerstev, při kterých hodnotí naplňování programu po necelém roce fungování kabinetu. Tiskovou konferenci můžete sledovat od 15:00 v článku.

I když šíření koronaviru v Česku v posledních týdnech zpomaluje, v dohledné době se podle Válka mohou počty nakažených znovu zvyšovat. Ministerstvo proto pokračuje v kampani nazvané Očkujeme se pro život beze strachu, která apeluje na vakcinaci a přeočkování proti covidu, a to zejména u rizikových skupin obyvatel.

V neděli Válek zmínil, že chce jednat o možnosti připojištění ve zdravotnictví. Je potřeba do zdravotnictví dostat víc peněz a udělat to prostřednictvím připojištění by bylo podle ministra lepší než zvyšovat daně, uvedl to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Možnost připojištění by se podle něj musela zavést postupně, nový systém by mohl fungovat od roku 2025 nebo 2026.

Před dvěma týdny na programové konferenci TOP 09 hovořil o možnosti zavedení nadstandardů ve zdravotnictví. O den později ale uvedl, že konkrétní návrh nyní nepřipravuje a svým příspěvkem chtěl vyvolat diskuzi ve straně. K případnému zavedení nadstandardů se postavili rezervovaně politici vládní ODS i STAN, odmítly je i opoziční hnutí ANO a zdravotnické odbory.

Tagy: