Smrt Josefa po zásahu taserem osvětlí svědci i rekonstrukce. Šlo tragédii předejít chvaty?

Šlo smrti Josefa na Chomutovsku zabránit? Podle odborníků v případu pomůžou svědci a rekonstrukce policejního zásahu.

Muž zemřel po zásahu policistů s taserem

Co bylo příčinou smrti muže, který zahynul po zásahu policistů, rodiče stále neví. Zda život jejich syna Josefa vyhasl v únoru v důsledku elektrického výboje z taseru, nebo zranění způsobeného nožem, na který upadl, odhalí pitevní protokol. Podle expertů budou významnou roli v případu z Chomutovska, o němž informovala CNN Prima NEWS jako první, hrát svědci a rekonstrukce policejního zásahu. Jeden ze strážců zákona je podezřelý z přečinu usmrcení z nedbalosti.

„Tady padl. Tady jsme ho naposledy slyšeli vykřiknout, naposledy jsme ho tady viděli živého,“ líčil zdrcený otec Josefa redakci CNN Prima NEWS na zahradě, kde k celému incidentu došlo. Dnes už únorový zákrok policie v Bílencích na Chomutovsku připomíná pietní místo na zahradě.

„Příčina úmrtí zatím nebyla zjištěna, očekáváme tedy podání znaleckého posudku,“ uvedla Kateřina Doušová, náměstkyně Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem. Jak CNN Prima NEWS přiblížil advokát Jaroslav Ortman, příčinu smrti ukáže pitevní protokol. „Nepochybně bude udělán i znalecký posudek na základě pitevního protokolu, kde znalec určí důvod a příčinu smrti,“ sdělil.

ČTĚTE TAKÉ: Mrtvou ženu našli v rybníce v Drahňově: Byla bez podprsenky a s provazem na krku, líčí svědci

Případ prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Zasahující policista je podle státního zastupitelství podezřelý z přečinu usmrcení z nedbalosti. Podle Ortmana se GIBS bude zřejmě rozhodovat právě na základě znaleckého posudku.

Šlo muže zachránit?

„Bude velmi záležet na tom, jak celou situaci budou posuzovat svědci. A GIBS bude posuzovat, zda šlo zachránit poškozeného nějak jinak, například chvaty. Rozhodně musí být realizována rekonstrukce, kde bude zřejmé, jestli se pád na nůž dal předpokládat,“ sdělil advokát Jan Černý redakci.

Rodiče ale mají jasno: zásah policie byl podle nich zpackaný a volají po potrestání viníka. „Tímto zásahem nám všechno zmařili. Vzali život klukovi, kterého už nám nikdo nikdy na světě nevrátí,“ zdůraznil zdrcený otec. „Vůbec si nedokážeme představit, jak bez něj tady budeme,“ dodala matka zesnulého.

Otec Josefa věří, že stav – kdy syn vzal do ruky kuchyňský nůž a chtěl si ublížit – byl krátkodobá zkrat. „Vyprchal z něj za dobu, kdy tam v zoufalosti stál. Kdyby se smečka policistů uklidnila, tak věříme tomu, že by to tak špatně nedopadlo,“ domnívá se. K celé situaci rodiče přivolali záchranáře, s nimi na místo dorazilo i několik hlídek policistů.

Syn stojící v pyžamu prý na nikoho neútočil, jeden z policistů však proti němu přesto použil taser. „Vůbec jsme neměli zdání, že nám někdo bude střílet na kluka. Najednou prásk ho, rána jako z děla a kluk padl k zemi. Jak dopadl na zem, tak vjel na nůž, částečně pod žebra,“ přiblížil hrůzný moment otec. Následně měl Josef dostat podle otce silné křeče. Zachránit jeho život se už nepodařilo, o chvíli později v sanitce zemřel.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Detaily útoku medvěda v Tatrách: Obětí je mladá žena. Šelmu musel zahnat policista střelbou

Tagy: