Kvůli konfliktu v Izraeli hrozí nedostatek plynu. Odborníci odhadli, kdy se může zdražit

Energetický expert Pavel Janeček a energetický analytik Jan Béreš

Co na to vaše peněženka 25.10.2023

Konflikt mezi Izraelem a Palestinou může přinést sníženou dostupnost plynu na trhu, uvedl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS energetický expert a bývalý šéf Pražské plynárenské Pavel Janeček. A to v případě, že by kvůli podpoře Izraele Katar zastavil své dodávky. Podle energetického analytika se takový krok promítá do cen spotřebitelů už za několik měsíců. Upozornil však, že v tomto ohledu hraje roli nákupní strategie dodavatele.

Izraelsko-palestinský konflikt bude podle Janečka znamenat sníženou dostupnost plynu na světových burzách. „Trh je velice tvrdý a nekompromisně konkurenční. Umím si představit, že nám Katar kvůli podpoře jejich ideologického nepřítele prostě nedodá jednou plyn. Dostupnost této komodity se v každém případě snížila,“ konstatoval.

ČTĚTE TAKÉ: Desetitisíce Čechů platí za energie cenu vyšší než strop. Jak se ze smluv vyvázat?

V návaznosti na to vyjmenoval případné další možné zdroje. „Ve hře je Mosambik či jiné africké země, ale v těchto místech prakticky neexistují kapacity na těžbu. Můžeme počítat i s Jižní Amerikou, ale tam také platí limity. Třeba Francie a Anglie podepsaly dlouhodobý kontrakt s Katarem přes rok 2050. Otázkou však je, zda bude skutečně dodržen,“ nadhodil.

Podobné scénáře by podle Béreše znamenaly to, že by dodavatelé kupovali na trhu plyn dráž, což by se následně promítlo do cen nabídky. „Je ale velmi důležité, jakou nákupní strategii si každá společnost nastavila. Někteří si plyn obstarají najednou v období, kdy je cena nejnižší, a pak se změna v ceníku projeví standardně za dva roky. V případě menších dodavatelů, v jejichž případě probíhají nákupy na trhu častěji, se může nabídka upravit už za půl roku či za rok,“ uvedl analytik v pořadu Co na to vaše peněženka.

Poradil rovněž, jak mají lidé řešit dražší energie. „Každý zákazník by si měl především zkontrolovat, jaká je vůbec nabídka. Podle toho by se měl rozhodnout, zda je pro něj výhodné zůstat u svého dodavatele, nebo ho změnit,“ pronesl. S tímto postupem souhlasí i Janeček. „Pokud se výrazně nezmění geopolitická situace, nejspíše příští léto dojde k dalšímu snižování cen,“ dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruský plyn zase v Česku? Jsme na konci trubky, spoléhat se na Katar není moudré, míní expert

Tagy: