Slováci vsadili na hokejisty z KHL. Šatan po zveřejnění nominace tvrdě zaútočil na novináře

Ve slovenském hokeji je jasno, návrat hráčů z KHL do národního týmu je stvrzen. Hned trio hráčů působících v Rusku se zúčastní blížících se kvalifikačních zápasů, ve kterých Slováci zabojují o účast na olympijských hrách v italském Miláně. Tímto se slovenská reprezentace začala vymykat ve světové špičce. Šéf tamního svazu a zároveň generální manažer reprezentace Miroslav Šatan kvůli návratu hokejistů z KHL do národního týmu dokonce na tiskové konferenci peskoval novináře.

Martin Gernát, Mário Grman a Adam Liška. To je trio slovenských hokejistů, které bude součástí národního týmu pro olympijskou kvalifikaci.

ČTĚTE TAKÉ: Dvacetileté výročí smrti Ivana Hlinky: Neskutečná osobnost, vzpomínají hráči i jeho žena

Běžně by na jejich pozvání nebylo nic zvláštního, kvalitou do reprezentace patří. Problém je ale jejich klubové působení. V sezoně totiž hrají za Jaroslavl, Vladivostok a Čerepovec – všechno kluby ruské KHL, která je jednoznačným propagandistickým nástrojem prezidenta Vladimira Putina.

„Výbor nikdy nezakázal hráčům reprezentovat na základě toho, kde působí. Šlo o výkonnost, případně dříve odmítli z jiných důvodů jako únava, zranění. Nominace způsobuje třenice ve společnosti už dva roky. Toto mužstvo ukáže, že bez ohledu na názory zvládne vybojovat úspěch, což byla naše filozofie,“ vysvětloval návrat hokejistů z KHL do národního týmu Šatan.

Někdejší vynikající útočník ověnčený úspěchy z kanadsko-americké NHL i reprezentace na tiskové konferenci zároveň oponoval novinářům. Ti například upozorňovali na fakt, že KHL je jedním z nástrojů propagandy Kremlu. „Říkáte váš názor,“ reagoval Šatan na tato slova s tím, že „určitě jsou ve společnosti rozdílné názory, které je třeba respektovat“.

Šéf svazu se navíc nevyvaroval útoku na jednoho konkrétního novináře – Tomáše Prokopa z deníku Šport. Toto médium se otázce návratu hokejistů z KHL do slovenské reprezentace dlouhodobě věnovalo. „Řekl bych ti, abys dělal méně aktivismu. Jsi sportovní novinář,“ vzkázal Šatan novináři. Ten na sociální síti X reagoval s tím, že Šatan „asi málo čte“.

Další novinář z TV Markíza zase přirovnal účast zmíněných hráčů k tomu, jako by na klubové úrovni nosili dres teroristického hnutí Tálibán. „Jste mimo. Ve vaší televizi šíříte dezinformace. Novináři jsou o klicích a lajcích. Neuvědomují si, jakou práci děláme. Když nechtějí pomáhat, ať nám to aspoň nekazí,“ zuřil Šatan a k reportérovi řekl, že „chce pozornost a píše hlouposti“.

Hádka s trenérem a rozdělená kabina

Do národního týmu byli nakonec povoláni i ti, kteří dávali veřejně najevo nevoli z návratu hráčů z KHL do slovenské reprezentace. Řeč je o bratrech Martinovi a Kristiánovi Pospíšilových. Prvně jmenovaný hraje v zámoří za Calgary Flames a hlásil, že s rozhodnutím má problém. Nakonec se však rozhodl přece jen reprezentovat. To Kristián Pospíšil se kvůli tomu na Facebooku pohádal s bývalým asistentem trenéra národního týmu a dnes koučem působícím právě v ruském Omsku Andrejem Podkonickým.

„S Martinem jsem mluvil. Možná bude rozdělená i kabina. Každý má nějakou morálku. Nezajímá nás, jak lidi volí, jestli jsou křesťané, vpravo nebo nalevo. Reprezentujeme celé Slovensko,“ pronesl na tiskové konferenci Šatan.

Spekulovalo se i o odporu obránce Washingtonu Capitals Martina Feherváryho, ale i on nakonec dorazí. V nominaci jsou mimo těchto hráčů a tria z KHL i další posily z kanadsko-americké soutěže. Jde například o útočníky Tomáše Tatara, Pavola Regendu, Miloše Kelemena a dále o obránce Šimona Nemce či Patrika Kocha. Chybí ale největší slovenská hvězda současnosti – tahoun Montrealu Canadiens Juraj Slafkovský.

KHL využívají jen hokejoví trpaslíci

O návratu Slováků z KHL do reprezentace se mluvilo již delší dobu a svaz měl podle ankety mezi tamními kluby zelenou, stejně tak byl znát i politický tlak. Že angažmá v Rusku už nevadí se prokázalo na pondělní tiskové konferenci, na které byla oznámena nominace.

PODÍVEJTE SE: Gudas prozradil, co se dělo na svatbě Patrňáka

Slováci se tím však definitivně začali vymykat zbytku světové špičky. Tím jsou myšleny reprezentace, které se běžně účastní mistrovství světa či olympijských her. Nikdo z nich totiž aktuálně kvůli ruské invazi na Ukrajinu své hráče působící v KHL nebere. Ruská hokejová liga je pro ně jednoduše tabu.

Toto neplatí pro Kazachy či Francouze, kteří však nejsou špičkou a pravidelně pendlují mezi nejvyšší a nižší úrovní světového šampionátu. A Rusové s Bělorusy se MS aktuálně kvůli válce neúčastní, a poslední zimní olympiáda proběhla těsně před začátkem invaze.

Kvalifikační turnaj se v Bratislavě uskuteční od 29. srpna do 1. září a vedle Slovenska se na něm představí Maďarsko, Rakousko a Kazachstán.

Tagy:
Slovensko Olympijské hry hokejista tisková konference hokej sport lední hokej národní tým Kontinentální hokejová liga Miroslav Šatan Kristián Pospíšil hokej Martin Pospíšil sportovní disciplína