Černochová: V dodávkách munice pro Kyjev budeme pokračovat. Nemáme právo být z války unaveni

Česko bude v dodávkách munice pro Ukrajinu pokračovat tak dlouho, jak bude potřeba, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v rozhovoru pro iDnes.cz. Dodala, že vše závisí na poptávce a výrobě nábojů. Zdůraznila rovněž, že právo na únavu z války má pouze Ukrajina, přičemž Česko by mělo neustále přispívat ke snaze o vítězství napadené země. V případě mírových jednání podle ní záleží hlavně na podmínkách ukrajinské strany, které bychom měli podporovat.

Na geopolitické scéně se stále hovoří o české iniciativě nákupu munice pro Ukrajinu, podle Černochové je ovšem klíčovým rysem projektu diskrétnost mezi Českem a jeho partnery. „Jsou to země mimo Evropskou unii, které z nějakých svých politických, geopolitických či historických důvodů nechtějí být publikovány. Podali jsme jim na to ruku a beze zbytku to dodržíme,“ uvedla vládní představitelka v rozhovoru pro iDnes.cz.

ČTĚTE TAKÉ: Beru na vědomí, není to ale šťastné. Petr Pavel promluvil o rozhodnutí ANO nejednat s vládou

Hlavními faktory jsou prý cena a rychlost dodání, přičemž podmínky určuje donátor. „Ukrajina přichází s tím, co momentálně na bojišti potřebuje. Nejsou to jen granáty ráže 155 a 152, o nichž se nejvíce hovoří, vojenského materiálu potřebují celou řadu,“ podotkla šéfka resortu.

Černochová připustila i vznik dalších podobných iniciativ. „Pokud bude pořád poptávka, dostatek donátorů a bude munici kde brát, protože výroba ve třetích zemích se nezastavila, bude Česko na projektu dál participovat. Bude to tak dlouho, jak bude potřeba,“ zdůraznila.

Zmínila rovněž pojem „opotřebovací války“ a únavu z bojů, o níž hovoří ruský prezident Vladimir Putin. „Sázel a sází na to, že společnost bude z neustálého promítání tragických záběrů a upozorňování, že je kousek od nás válka, unavena. Ale my nemáme právo být unaveni, to právo mají Ukrajinci,“ poznamenala.

Povinností Česka je podle Černochové neustále se zapojovat do nejrůznějších aktivit, „abychom odvrátili prohru Ukrajiny a vítězství Ruské federace“, přičemž válka musí skončit vítězstvím Kyjeva.

O možných mírových jednáních prý nedebatují ve světě jednotliví ministři obrany, nýbrž se spíše jedná o „agendu hlav států a ministerstev zahraničních věcí“. Řešení konfliktu touto cestou je podle Černochové vždy nutné upřednostnit.

„Podmínky mírového řešení by si však měla nastavit Ukrajina, která je v pozici napadené země. My bychom měli v tomto ohledu podporovat stanovisko Ukrajiny – stejně jako jiné státy z regionu, které jsou konfliktem dotčeny. Nikoliv říkat, co má tato suverénní země udělat a z čeho ustoupit,“ uvedla a zmínila historickou paralelu Mnichovské dohody, kterou tehdy československá strana neschvalovala.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Eurovolby doprovodí tichá občanská válka v koalici, tvrdí politolog Jan Kubáček. Očekává, že budou velmi špinavé a drsné

Tagy: