Macháček: Pellegrini nebude Ficův psík. Slováci podle něj inklinují k Rusku více než Češi

Peter Pellegrini a Robert Fico při podpisu koaliční dohody.

Novinář Macháček o politických rozdílech mezi Českem a Slovenskem

Slovenská společnost je na rozdíl od Česka historicky tolerantnější k Rusku, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS novinář a komentátor Jan Macháček. Podle něj tak může u východních sousedů dojít k věcem, které jsou u nás nepřijatelné. Macháček rovněž zmínil, že vítěz prezidentských voleb Peter Pellegrini nebude ve své funkci „pejskem“ premiéra Roberta Fica (Směr-SD).

Macháčka překvapil značný rozdíl mezi prvním Pellegrinim a poraženým Ivanem Korčokem v druhém kole. „Průzkumy veřejného mínění se ukázaly jako v mnoha jiných zemích nepřesné. Volby ve veřejném prostoru mimo jiné potvrdily, kolik Čechů si myslelo, že jsou experty na slovenskou politiku,“ podotkl v pořadu Nový den.

K TÉMATU: Diplomatický Fiala, jásající Babiš. Slováků je mi líto, nepotěšily výsledky slovenských voleb Pospíšila

Podle novináře se v souvislosti s prezidentským kláním rovněž ukázalo, v jaké míře je slovenská společnost odlišná od té české. „Některé věci, které by u nás byly nepřijatelné, nevyvolají na Slovensku takovou ostrou odezvu, například kladení věnců k hrobu prezidenta Československa Gustáva Husáka,“ poznamenal Macháček. Jedním z důvodů je podle něj odlišný průběh normalizace v 70. a 80. letech.

„Slovenská společnost je také historicky tolerantnější k Rusku a panslavistickým postojům, což má kořeny v 19. století. Za vznikem Československa tak spíše stál projekt kulturních elit než pocit sounáležitosti a bratření,“ je přesvědčen Macháček.

Publicista připomněl, že spolupráce mezi Pellegrinim (aktuálně opouští stranu Hlas-SD) a Ficem je již dlouhodobější. „Jejich vztahy jsou komplikované a může se stát, že Pellegrini, který na rozdíl od Fica působí jako pohodovější politik, se bude snažit od premiéra nějak odtrhnout,“ konstatoval.

„Jsem přesvědčen, že se vůči premiérovi vzepře a že nemá zájem o roli pouhého psíka vlády,“ dodal ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dolejší: Slováci se stydí přiznat, koho volí. Jsou paranoidnější než my a věří i dezinformacím, tvrdí komentátor Václav Dolejší

Tagy: