Peter Pellegrini bude novým slovenským prezidentem, ve 2. kole porazil Ivana Korčoka

Zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini (vlevo) a premiér Robert Fico

Slovenské prezidentské volby 2024 (19)

Slovensko má nového prezidenta. Ve druhém kole voleb zvítězil předseda Národní rady Peter Pellegrini (Hlas-SD). V souboji s bývalým ministrem zahraničí Ivanem Korčokem získal 53,17 procent hlasů. Podle očekávání se jednalo o velmi těsný souboj. „Jsem zklamaný a rozčarovaný. Volební výsledek respektuji,“ prohlásil Korčok a uznal porážku ještě před sečtením 100 % hlasů. „Je to obrovské zadostiučinění,“ řekl po vítězství Peter Pellegrini.

Vítězem prezidentských voleb na Slovensku se stal Peter Pellegrini. Předsedovi Národní rady a strany Hlas-SD odevzdalo hlas přes 1,4 milionu lidí. S 53,17 procenty porazil Ivana Korčoka, který obdržel 46,82 procent hlasů. K urnám přišlo 61,12 % voličů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: ON-LINE: Korčok i Pellegrini jsou ve štábech. Místnosti se uzavřely, začíná sčítání hlasů

„Vláda se může spolehnout na to, že pokud bude plnit své programové prohlášení, tak se nemusí obávat, že z prezidentského paláce vznikne opozičně-oportunistické centrum, které bude škodit vládě a státu v zahraničí. Samozřejmě nebudu nekritickým obdivovatelem vlády, ze které jsem vzešel,“ prohlásil Peter Pellegrini poté, co byl zvolen prezidentem Slovenska.

Dále dodal, že slovenské zájmy budou u něj na prvním místě, ať si o tom kdokoliv myslí, co chce.

„Jsem upřímně zklamaný a rozčarovaný. Jsem duší sportovec a respektuji volební výsledek. Byl to svátek demokracie. Gratuluji vítězi voleb Peteru Pellegrinimu. Chci vyjádřit přesvědčení za všechny občany Slovenska, že bude nezávislým prezidentem a bude konat podle vlastního přesvědčení a bude prezidentem, který bude konat bez příkazů,“ prohlásil na tiskové konferenci, na které uznal porážku, Ivan Korčok.

V úvodu sčítání se do vedení dostal Pellegrini. Při sečtení 15 procent volebních okrsků získal 66 procent hlasů. Se sčítáním velkých měst ho sice Ivan Korčok dotahoval, ale nepředčil.

„Přibližování přišlo pozdě. Způsobené je to vyšší volební účastí. Ta nahrává Pellegrinimu. Je to mimořádný výsledek jeho kampaně, kdy se mobilizovali jeho voliči,“ prohlásil během vysílání CNN Prima NEWS analytik společnosti STEM Martin Kratochvíl.

Průzkumy předpovídaly drama

První odhad výsledků, který zveřejnila společnost Median SK pro RTVS, předpovídal vítězství Ivana Korčoka. Bývalému ministrovi zahraničí přisoudil 51,10 procenta a předsedovi Národní rady Pellegrinimu 48,90 procenta. Jiný odhad konečného výsledku Denníku N přisuzoval velmi těsné vítězství Pellegrinimu s 50,4 procenta.

„Bude to drama až do úplného závěru. Obě volební predikce se rozcházejí,“ komentoval výsledky po polovině sečtených okrsků Kratochvíl.

Volby ve stínu tragédie

Před uzavřením volebních místností předstoupili ve svých volebních štábech před novináře oba kandidáti. Ivan Korčok v krátkosti poděkoval všem, kteří přišli k volbám, a vyjádřil soustrast rodinám, jež při tragické nehodě na východě Slovenska přišly o příbuzné.

„Jistě, že cítím stres,“ řekl prezidentský kandidát a šéf Národní rady Peter Pellegrini po příchodu do volebního štábu. Oba kandidáti pak napjatě sledovali, na čí stranu se přesouvají hlasy voličů.

První kolo překvapilo

Do druhého kola prezidentských voleb na Slovensku postoupili Ivan Korčok a Peter Pellegrini, kteří získali nejvíce hlasů ze všech devíti kandidátů. Před čtrnácti dny v prvním kole získal Korčok 42,51 procenta a celkem obdržel 958 393 hlasů. Druhý na pásce, Peter Pellegrini, měl 37,02 procenta a 834 718 hlasů.

Volební průzkumy tak velký odstup nepředpokládaly. Před závěrečným finále se řešilo, jak žhavá bude kampaň a ke komu se přikloní voliči neúspěšných kandidátů. Nakonec ale kampaň nebyla příliš výrazná. O největší pozdvižení se postaral bývalý předseda vlády Igor Matovič.

„Odvedl špinavou práci a vnesl do veřejného prostoru téma sexuální orientace Petra Pellegriniho s jasným účelem. Odradit volit především krajně pravicové, tradicionalistické, kterých je asi 260 tisíc,“ řekl expert na politický marketing Jakub Horák ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ve slovenských prezidentských volbách mohlo volit více než 4,3 milionu lidí. Svůj hlas směli odevzdat pouze ve volebních místnostech na Slovensku. Proto mnoho Slováků vyrazilo do vlasti, například mladé voliče dovezl z Prahy a Brna speciální volební vlak.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Prezidentská kampaň na Slovensku. Korčok čelí hackerům i falešnému webu, viní Pellegriniho

Tagy: