Slovenská ministryně zdravotnictví odstupuje. Vadí jí Ficův konsolidační balíček

Slovenská ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková (Hlas-SD) končí v čele svého resortu. Oznámila to v pátek dopoledne. Jako důvod uvedla konsolidační balíček z dílny premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Ten totiž mimo jiné počítá se škrty v platech zdravotníků. Dolinková uvedla, že s podobou, jakou nyní konsolidační balíček má, „nemůže garantovat, že slovenské zdravotnictví půjde správným směrem“.

„Při současném nastavení konsolidačního balíčku jako ministryně zdravotnictví nemůžu garantovat, že naše zdravotnictví jde správným směrem, který jsme si vytyčili v programovém prohlášení vlády. Je mi zároveň líto, že sektor zdravotnictví nepatří mezi priority vlády a nemá silnou podporu vlády a vládní koalice,“ řekla ke svému konci Dolinková, kterou cituje kupříkladu portál Aktuality.sk.

DÁLE ČTĚTE: Fico zažaloval Bárdyho. Kvůli knize chce celkem pět milionů. Je to šikana, namítá novinář

Dodala, že v nadcházejících dnech navštíví prezidenta Petra Pellegriniho, kterému předá svoji demisi. Pellegrini zakládal zmíněnou stranu Hlas-SD, za kterou je Dolinková zatím ve vládě a navíc je místopředsedkyní partaje.

Dolinková je prvním členem čtvrté vlády Roberta Fica, který na svém postu končí. V posledních měsících čelil kabinet kritice nejen zdravotníků, ale i opozice, která se vládu při hlasování v Národní radě pokoušela neúspěšně odvolat. Stejně tak čelila kritice i části koalice, zejména pak ze strany šéfa Slovenské národní strany Andreje Danka.

Ficův konsolidační balíček byl i přes odpor opozice ve čtvrtek schválen poslanci Národní rady. Zahrnuje zvýšení některých daní a zavedení nových. Součástí balíčku jsou třeba daně z finančních transakcí nebo zvýšení DPH na 23 procent na některé komodity.

Důležitým bodem pro Dolinkovou bylo i zpomalení růstu platů zdravotníků. Slovenské lékařské odbory kvůli tomu již dříve začaly sbírat výpovědi lékařů z přesčasů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Konec stávkové pohotovosti. Platy ve veřejném sektoru vzrostou od příštího roku o 1 400 korun

Tagy:
zdraví zdravotnictví politika ministr zdravotnictví Robert Fico vláda konsolidační balíček Zuzana Dolinková nemoci a zdravotní potíže vládní politika