Sanitka s dítětem se zasekla v koloně u Brna, majáky zapnout nemohla. Do akce šla policie

Záchranáři ze Slovenska na několik minut uvízli v koloně u Brna, zahraniční sanitky totiž v Česku nemají právo přednostní jízdy. Posádce, vracející se z Prahy do Bratislavy s nemocným dítětem na palubě, pomohl až policista na motorce, který kolegům z integrovaného záchranného systému sousední země prorazil zácpou cestu. K události došlo již koncem dubna, policie však o akci informovala až nyní.

„Zajišťujeme převoz dítěte z Prahy do Bratislavy. Uvízli jsme v zácpě a potřebujeme se co nejrychleji dostat na Slovensko, dítě je trochu nestabilní,“ vysvětlili s žádostí o pomoc slovenští záchranáři jihomoravským policistům. „Uvnitř sanitního vozu se nacházelo nemocné dítě na podpůrné léčbě, u kterého se během nekonečného čekání zdravotní stav nevyvíjel zrovna nejpříznivěji,“ doplnil později v tiskovém prohlášení policejní mluvčí Petr Vala.

K TÉMATU: Brutální zásah skotské policie proti 11letému chlapci. Křičel v agónii, popsal svědek

Sanitku s majáky kolonou „protáhl“ přivolaný dálniční policista na služebním motocyklu. „Se záchrankou v těsném závěsu během několika okamžiků dokázal bezpečně projet celou více než desetikilometrovou zácpou. Od Brna už slovenští záchranáři mohli bez dalšího zdržení pohodlně pokračovat sami,“ uvedla policie. Do specializovaného dětského pracoviště v bratislavské nemocnici nakonec posádka s malým pacientem dorazila včas a v pořádku.

Nejedná se o ojedinělý podobný případ spolupráce českých a slovenských integrovaných složek. Obdobnou situaci poblíž Brna řešili policisté na motorkách například loni v červenci. Tehdy však doprovázeli sanitku ze Slovenska mířící s pacientem po transplantaci orgánu k zákroku na specializované pracoviště do Prahy. Informoval o tom Týdeník policie.

Tagy: