Slovenská senzace a zázrak na ledě. U sousedů opěvují historický úspěch hokejistů

Za hokejový zázrak a historický úspěch označila slovenská média bronzové medaile, které získali slovenští hokejisté na zimních olympijských hrách v Pekingu. Podle komentářů hráči pod vedením kanadského trenéra Craiga Ramsayho podali heroický výkon, který přinesl první medaili na turnaji pod pěti kruhy. Blahopřání hokejistům vyjádřili prostřednictvím sociálních sítí i přední slovenští politici.

„Zázrak na ledě! Slovenský hokej se dočkal! Medailový sen se v Pekingu stal realitou,“ napsal nejčtenější slovenský list Nový čas po výhře Slováků 4:0 nad Švédskem v utkání o třetí místo.

„Historický úspěch. Slováci zvládli velký boj a mají bronzové medaile,“ uvedl na svém webu list Pravda. Zpravodajský portál televize Markíza k zisku bronzových medailí hokejovou reprezentací napsal, že sen se stal skutečností. „Slovenští hokejisté dokonali v Pekingu senzaci,“ napsal zase list Sme.

Slovenské zpravodajské portály připomněly, že hokejová reprezentace si účast na turnaji v Pekingu vybojovala až v olympijské kvalifikaci.

„Olympijský medailový hokejový zázrak je na světě,“ řekl komentátor veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) v přímém televizním přenosu z utkání Slovenska se Švédskem. Jeho kolega, který zápas komentoval na hlavním rozhlasovém okruhu RTVS, zase uvedl, že slovenští hokejisté předvedli na olympijském turnaji heroické výkony.

Bývalý brankář Staňa oceňuje kouče Ramsayho

Mistr světa z roku 2002 Rastislav Staňa ocenil přínos kouče Ramsayho. „Za ta léta udělal pro slovenský hokej mnoho. Nejen pro reprezentaci, ale i pro mládežnický hokej. Co Ramsay přišel, křivka našeho hokeje šla nahoru. Tohle je jeho výsledek. Za medaili mu patří obrovský dík,“ řekl bývalý brankář Staňa listu Denník N.

Hokejistům k zisku cenného kovu blahopřáli i slovenští politici. „Vaše houževnatost a vytrvalost přinesly radost z hokeje téměř do každé slovenské domácnosti. Svou hrou nám všem připomínáte, že když se dokážeme semknout, můžeme být úspěšní. Jsme na vás hrdí,“ napsala na sociální síti prezidentka Zuzana Čaputová.

Slovensko má bronz! Obrovská gratulácia našim hokejistom do Pekingu. 👏🇸🇰 Vďaka, že ste to nevzdali, že ste počas celého...

Posted by Zuzana Čaputová on Saturday, February 19, 2022

„Děkujeme, kluci, celé Slovensko se raduje a oslavuje díky vám. Jste naši obrovští hrdinové,“ dodal premiér Eduard Heger.

Tagy:
Slovensko Švédsko Olympijské hry média hokej Zuzana Čaputová Eduard Heger Craig Ramsay ZOH 2022 Rozhlas a televize Slovenska Rastislav Staňa