Slovenské Nagano. Hokejisté porazili Švédy 4:0 a berou historický olympijský bronz

Slovenští hokejisté se postarali o historický úspěch. Naši východní sousedé totiž na zimních olympijských hrách v Pekingu porazili Švédsko v zápase o bronz 4:0 a mají tak svoji první medaili z turnaje pod pěti kruhy. O triumfu rozhodli teprve 17letý supertalent Juraj Slafkovský, Samuel Takáč a Pavol Regenda. Skvělý výkon v bráně pak předvedl Patrik Rybár.

O bronzových medailích pro slovenské hokejisty rozhodla především druhá třetina. V ní nejprve 17letý supertalent Juraj Slafkovský trochu šťastným gólem otevřel skóre, když jeho ránu tečoval švédský obránce a puk doplachtil za záda brankáře Larse Johanssona.

Následovala série šancí Slováků, která v přesilové hře vyvrcholila druhým gólem Samuela Takáče, který při přesunu trefil Johanssona, od kterého se ale puk odrazil do brány. Vynikající zákroky naopak ve slovenské bráně předváděl Patrik Rybár.

Ve třetí třetině dokázali Slováci držet čisté konto a svůj výkon korunovali dvěma góly do prázdné branky Švédska. Nejprve se znovu trefil Slafkovský, krátce po něm ještě Pavol Regenda. Konečné skóre je tak 4:0 pro Slováky.

Slováci se ve vyřazovacích bojích prezentovali obdivuhodnou bojovností. Už jejich postup do čtvrtfinále byl mírným překvapením, neboť slovenský kádr byl před olympiádou značně podceňovaný. Tvoří jej zejména hráči z české a slovenské extraligy, které doplnili další hráči z evropských lig.

Kanadský trenér Slováků Craig Ramsay si navíc do Pekingu vzal i několik mladíků. O 17letém Slafkovském již řeč byla, Šimonu Nemcovi je pak 18 a Samuelu Kňažkovi 19 let. V týmu je pak několik hráčů lehce nad 20 let.

Pro slovenské hokejisty jde o historický triumf, neboť z olympijských her dosud nikdy nezískali cenný kov. Nejblíže mu byli na turnaji ve Vancouveru v roce 2010. Tehdy však tým tvořený hvězdičkami z NHL a veterány slovenského hokeje, však v klíčovém duelu o bronz selhal, když i přes vedení 3:1 nakonec podlehl Finsku a skončil na nepopulárním čtvrtém místě.

Tagy:
Peking Švédsko Olympijské hry Nagano hokej bronzová medaile Craig Ramsay Zimní olympijské hry v Pekingu 2022 ZOH 2022 Juraj Slafkovský Patrik Rybár Samuel Takáč