Čaputová už nebude znovu kandidovat na prezidentku. Neměla bych na to dost sil, řekla

Zuzana Čaputová

Zuzana Čaputová už nebude kandidovat na prezidentku Slovenska

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se rozhodla znovu nekandidovat na nejvyšší ústavní funkci. Hlava státu to oznámila na úterní tiskové konferenci. Své rozhodnutí označila za jedno z nejtěžších ve svém životě. Mandát jí skončí v příštím roce.

„Toto oznámení je jedno z nejtěžších, které jsem v životě udělala a nejspíš i udělám,“ řekla na úvod tiskové konference Čaputová. Dodala, že má za sebou „nejtěžší čtyři roky života“, navíc ji čeká pátý rok, který podle ní nebude o moc lehčí.

„Dále se už o druhé volební období nebudu ucházet,“ oznámila slovenská prezidentka. Mandát jí má vypršet v červnu příštího roku. „Po velmi poctivém přemýšlení vím, že bych těch sil na (druhý) mandát nebylo dost,“ vysvětlila Čaputová. Dodala, že se rozhodovala také s ohledem na svou rodinu. Čaputová i její nejbližší čelí již delší dobu dokonce i výhrůžkám smrtí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusko chce ovlivnit volby na Slovensku, tvrdí exministr obrany. Kreml baží po vítězství Fica

Slovenská prezidentka připomněla, že ve svém volebním období doposud musela čelit krizím jako koronavirus, válka na Ukrajině či inflace. Navíc zažila čtyři premiéry a vlády, po zářijových volbách jmenuje pátý kabinet za posledních pět let.

Ficův Směr opět útočí

Rozhodnutí Čaputové znovu nekandidovat vyvolalo reakci i na slovenské politické scéně. Kupříkladu lídr strany Svoboda a Solidarita Richard Sulík ji označil za nejlepší hlavu státu, kterou Slovensko doposud mělo. Pochvalně se vyjádřil i expremiér Eduard Heger. „Slovenská politika je přeplněná egem a křiklounstvím. Zuzana Čaputová přinášela klid a pomoc lidem,“ řekl bývalý předseda vlády.

„Paní prezidentko, za práci, kterou pro Slovensko odvádíte doma i v zahraničí, Vám patří velké uznání,“ vzkázal Čaputové český prezident Petr Pavel. Ten se s ní od svého nástupu do funkce sešel hned několikrát a podnikli spolu i několik společných zahraničních cest.

Strana Směr-SD, jejíž předseda Robert Fico často Čaputovou slovně napadal, sice prezidentce popřála, aby se jí po skončení mandátu dařilo v soukromém i pracovním životě, ani tentokrát si však neodpustila rýpanec. „Mimovládní organizace financované zahraničím už mají vybraného nového prezidenta, který bude důsledně pokračovat v liberální a mimo slovenské zájmy orientované zahraniční politice (exprezidenta) Andreje Kisky a Zuzany Čaputové,“ uvedla strana prostřednictvím sociálních sítí. Mimoto uvedla, že Čaputová se „vždy obrátila zády k občanům Slovenska, když ji nejvíc potřebovali“.

Čaputová stojí v čele Slovenska od voleb v roce 2019, v nichž kandidovala jako místopředsedkyně neparlamentní strany Progresivní Slovensko.

Ve volebním klání tehdy zvítězila v prvním kole i díky tomu, že další silný kandidát s podobným politickým směřováním, vědec Robert Mistrík, se dva týdny před volbami vzdal kandidatury v její prospěch. Ve druhém kole pak porazila europoslance Maroše Šefčoviče, který kandidoval s podporou Směru-SD.

Tagy: