Rusko chce ovlivnit volby na Slovensku, tvrdí exministr obrany. Kreml baží po vítězství Fica

Robert Fico

Slovensko: Od Fica k Ficovi?

Rusko se snaží ovlivnit předčasné volby v sousedním Slovensku ve prospěch strany Směr-SD expremiéra Roberta Fica. V televizi Markíza to prohlásil slovenský exministr obrany Jaroslav Naď. Své tvrzení opírá o informaci od tajných služeb, kterou dostal nejen on, ale i další ústavní činitelé. Fico na obvinění reagoval s úsměvem a dokonce vtipkoval.

Naď v nedělním vysílání relace Na tělo řekl, že ještě ve funkci šéfa resortu obrany dostal zpravodajskou informaci, podle které se Rusko snaží zmanipulovat volby, jež se konají na konci letošního září.

„Říkám to na základě toho, že nejvyšší ústavní činitelé Slovenské republiky včetně mě – tehdy ve funkci ministra obrany – dostali zpravodajskou informaci ze zahraničí. Hovoří přesně o osobě, čase a místě, kde občan Slovenské republiky byl v Rusku probírat finanční zdroje ve prospěch politické strany Směr na manipulaci voleb,“ prohlásil Naď.

ČTĚTE TAKÉ: Fico varuje Pavla a Lipavského: Hrajete si s ohněm. Nezasahujte do slovenských záležitostí

Stranu Směr-SD, v jejímž čele už od jejího založení stojí bývalý premiér Robert Fico, označil Naď za „trojského koně“ Ruska. Zmiňovanou informaci zpravodajských služeb podle něj dostala kromě ústavních činitelů rovněž policie.

V relaci Na tělo vedle Nadě seděl zástupce strany Směr, exministr vnitra Robert Kaliňák. Ten okamžitě Naďova slova odmítl a označil je za bláboly. „Je vyloučené, že se to potvrdí,“ řekl Kaliňák. Sám se svými spolustraníky dlouhodobě, ale bez důkazů, naznačuje, že volby mohou být zmanipulované.

Fico na osočení ze strany Nadě reagoval ironicky. „Nemám mobilní telefon, a přesto se mi dovolal sám ruský prezident (Vladimir Putin) a ptal se mě, zda chceme ve volbách 30 nebo 40 procent. Já jsem na to řekl, že to není nutné, my si to zmanipulujeme sami, ale pár milionů by se hodilo,“ prohlásil Fico před pondělní parlamentní schůzí. Následně ještě dodal, že se s šéfem Kremlu „rozešli tak, že pan Putin zavolá (Igoru) Matovičovi,“ tedy lídrovi hnutí OLaNO a bývalému předsedovi vlády.

Ústavní činitelé mlží

Ústavní činitelé, kteří měli podle Nadě obdržet zmiňovanou zpravodajskou informaci, zatím odmítají výroky komentovat. „O utajovaných skutečnostech už z povahy věci prezidentka nemůže informovat veřejnost. Tuto informaci proto nemůže potvrdit ani vyvrátit,“ sdělil médiím za prezidentku Zuzanu Čaputovou její mluvčí Martin Strižinec.

„O těchto informacích určitě nebudu informovat veřejnost ani média. Jsou to utajované skutečnosti,“ řekl novinářům předseda Národní rady Boris Kollár. Resort obrany pouze ohlásil, že disponuje „různými informacemi, které v případě relevance dále postupuje příslušným orgánům“. Dnes už bývalý premiér Heger, který je Naďovým stranickým lídrem, uvedl, že také nemůže k utajovaným skutečnostem nic říci.

Portál Aktuality.sk napsal, že údajné setkání v Rusku, o němž Naď mluvil, se mělo uskutečnit již minulý rok. Fico a jeho Směr-SD již delší dobu relativizuje válku na Ukrajině. Expremiér odmítá, aby Slovensko posílalo Kyjevu vojenskou pomoc a tamního prezidenta Volodymyra Zelenského stihl několikrát urazit, když ho například označil za „komedianta“. Válka je podle něj „konflikt mezi Ruskem a USA“.

Expert: Je skoro nereálné, aby Rusko nemanipulovalo

Slovenský bezpečnostní expert Radovan Bránik pro TV JOJ připomněl, že Naď je držitelem vysoce ceněné bezpečnostní prověrky. Nad jeho vystoupením se pozastavil. „Překvapuje mě, že jako bývalý ministr tyto věci veřejně komunikuje a zároveň mě zaujalo, jak Robert Kaliňák vyloučil, že se něco takového stalo,“ řekl Bránik. Někdejší Ficův ministr vnitra přece nemůže mít absolutní jistotu, dodal.

Bránik zároveň zmínil, že samotná zpráva o ruské manipulaci nemusí pocházet ze slovenských zdrojů. „Není vůbec vyloučené, že vzhledem k vývoji během jiných měsíců, kdy docházelo k obrovské výměně zpravodajských informací i se spojeneckými službami, ta zpráva může pocházet i ze zdrojů, které nejsou přímo z našich zpravodajských služeb,“ řekl dále expert.

Zmínil, že je „skoro nereálné, aby se Rusko nepokusilo o něco podobného“. Dnes víme, že Slovensko a Bulharsko jsou absolutně na chvostu v případě důvěry k Západu a tolerance ke spojencům. Je tu velká skepse vůči NATO a Evropské unii,“ komentoval Bránik.

Tagy: