Ficovi ujely nervy a vulgárně zhodnotil stav Slovenska. Západ podle něj na Ukrajině selhal

Slovenský premiér Robert Fico v rozhovoru pro televizi JOJ

Rozhovor slovenského premiéra Roberta Fica s TV JOJ

Slovenský premiér Robert Fico v rozhovoru pro TV JOJ prohlásil, že země „je ve sra*kách“, konkrétně v ekonomických a finančních. Kromě toho se opět dostal k tématu války na Ukrajině. Podle jeho mínění politika Západu směrem k Rusku selhala a má za to, že to bude právě Moskva, která bude určovat podmínky míru na Ukrajině.

Ficovi se v rozhovoru nelíbily dotazy směřující na jeho plán na rušení speciální prokuratury, kvůli čemuž je terčem opozičních politiků, například komika Jozefa Pročka. Slovenskému premiérovi kvůli tématu v přímém přenosu doslova praskly nervy. „Tato země je ve sra*kách! Finančních i ekonomických. A vy nás všichni trápíte s tím, co tam vykřikuje Pročko v parlamentu,“ pronesl zuřivě šéf Směru-SD.

Jako konkrétní problémy, se kterými podle jeho slov Slovensko zápolí, uvedl čerpání eurofondů, válku na Ukrajině či otázka práva veta na jednání s ostatními státy Evropské unie. „My se všichni věnujeme Pročkovi, (Danielu) Lipšičovi (speciální prokurátor; pozn. red.) a (Igoru) Matovičovi (expremiér a lídr hnutí Slovensko; pozn. red.). Já myslím, že tato země má jiné problémy než toto,“ pokračoval Fico.

Ke zmíněné válce na Ukrajině Fico dokonce prohlásil, že Západ v konfliktu selhal, protože podle něj Rusko pod sankcemi nezkolabovalo. „Okupovaná území jsou pod úplnou kontrolou Ruska. Rusko nezkolabovalo, ekonomika šlape,“ komentoval Fico navzdory faktu, že Rusové vůbec plně nekontrolují jednotlivé oblasti, které v nedávných a neuznávaných referendech připojili k federaci.

Kromě toho zmínil, že ruský prezident Vladimir Putin je aktuálně ve výhodné pozici. Fico míní, že to bude právě on, kdo bude „určovat podmínky míru na Ukrajině“.

Slovensko pod taktovkou Fica, který se znovu ujal moci loni na podzim, odmítá Ukrajině darovat vojenský materiál. Na druhou stranu, politici napříč spektrem na Slovensku hlásili, že Bratislava už Kyjevu de facto nemá co darovat. Humanitární podporu Ukrajině Fico neodmítá.

Už nechci Kisku nebo Čaputovou, hlásí Fico

Rozhovor TV JOJ se stočil i na téma blížících se prezidentských voleb. „Já už nechci takového prezidenta, jakým byl pan (Andrej) Kiska nebo paní (Zuzana) Čaputová,“ pronesl Fico na adresu posledních dvou hlav státu.

Jeho Směr-SD ovšem nemá v plánu vyslat vlastního kandidáta. Místo toho plánuje podpořit svého koaličního partnera a zároveň bývalého Ficova kolegy ze Směru, šéfa parlamentu a lídra strany Hlas-SD Petera Pellegriniho. Ten v pondělí řekl, že kandidaturu oficiálně oznámí příští týden v Banské Bystrici.

Hlavním soupeřem mu nejspíš bude exministr zahraničí a bývalý velvyslanec v USA Ivan Korčok. Přičemž sám Fico uznává, že souboj bude „velmi vyrovnaný“. Osobně už prý prezidentské ambice nemá. „Chci potáhnout stranu další čtyři roky ve vládě,“ dodal Fico.

Tagy:
Slovensko rozhovor Ukrajina Peter Pellegrini Robert Fico Rusko Andrej Danko SMER - sociálna demokracia ruská invaze na Ukrajinu TV JOJ