Začala třetí vlna. Delta se šíří mezi neočkovanými, Slováci zveřejnili drsné statistiky

Ministerstvo zdravotnictví na Slovensku zveřejnilo alarmující statistiky. Uvádí, že z osob, které byly v posledních dvou týdnech pozitivní na COVID-19, jich 76 procent nebylo očkováno proti koronaviru. Podle uznávaného epidemiologa Martina Pavelky v zemi začala třetí vlna pandemie, která postihuje neočkované. Varianta delta je podle něj nakažlivější a nebezpečnější i pro mladší věkové kategorie.

„Reprodukční číslo na Slovensku se již třetí týden po sobě pohybuje nad kritickou hodnotou 1. Můžeme tedy otevřeně konstatovat, že na Slovensku již začala třetí vlna epidemie,“ uvádí epidemiolog Martin Pavelka na stránkách slovenského ministerstva zdravotnictví.

Tato vlna se podle něj vyznačuje šířením nové varianty delta, která byla poprvé zjištěna v Indii. „Je infekčnější než předchozí varianty. Současně se u ní projevuje závažnější průběh COVID-19 a onemocnění je závažné už v mladších věkových skupinách,“ varuje odborník.

Ve srovnání s předchozí variantou koronaviru alpha, která byla poprvé zjištěna ve Velké Británii, se podle něj riziko závažného průběhu spojeného s hospitalizací zhruba zdvojnásobilo.

Poslední možnost očkování

Epidemiolog proto vyzývá k očkování. Podle něj je v současné době poslední možnost nechat se očkovat, než se třetí vlna naplno rozjede. „Různé epidemiologické studie potvrzují, že očkování je nejúčinnější formou ochrany proti variantě delta. Je však nesmírně důležité nevynechat druhou dávku,“ upozorňuje.

Zároveň zdůrazňuje, že každý, kdo není očkován, se automaticky rozhoduje, zda se virem nakazí. „Volí tak nebezpečnou možnost, která může mít za následek dlouhodobé zdravotní komplikace i smrt,“ podotýká.

Očkování je podle něj naopak velmi bezpečné a účinné. „Zvolme si život a neriskujme zdraví své a svých blízkých. Očkováním chráníme sami sebe a zároveň přispíváme ke kolektivní imunitě. Chráníme tak celé Slovensko,“ vyzývá Pavelka.

Na Slovensku převažují neočkovaní nad očkovanými. Také tam jsou velké regionální rozdíly, na které mohou lidé doplatit. „Zatímco vysoce proočkované regiony projdou třetí vlnou, aniž by to jejich obyvatelé pocítili, v málo proočkovaných regionech se naši blízcí ocitnou v nemocnici, a ne všichni mohou COVID-19 přežít,“ varuje epidemiolog s tím, že čas na očkování nastal právě teď.

V Česku epidemie zatím zpomaluje

V České republice epidemie koronaviru zpomaluje. V úterý laboratoře odhalily 252 nakažených, což je o 49 méně než před týdnem. Denní počty pozitivních testů klesají v mezitýdenním srovnání deset dní v řadě. Reprodukční číslo dosahuje hodnoty 0,86.

I v Česku odborníci vyzývají k očkování a stát se snaží lidi různými způsoby k vakcinaci motivovat. Aspoň jednou dávkou je podle ministerstva zdravotnictví očkováno 62,7 procenta obyvatel v ČR starších 16 let a 52,8 procenta této populace má očkování dokončeno.

Tagy:
Indie Velká Británie Slovensko mutace očkování epidemie vakcína epidemiolog Ministerstvo zdravotnictví Česko koronavirus COVID-19 pandemie koronaviru třetí vlna mutace Delta Martin Pavelka Ministerstvo zdravotnictví České republiky varianta Delta viru SARS-CoV-2 pandemie covidu-19