Doživotně odsouzený šéf košické mafie se vysmívá policii. Ta po něm marně pátrá už šest let

Doživotně odsouzený košický mafián Róbert Okoličány je na útěku už téměř šest let. A přestože na něj byl vydán mezinárodní zatykač, policii se ho stále nepodařilo vypátrat. Před nedávnem ale o sobě dal vědět prostřednictvím videa, v němž si stěžuje na všechno možné, což mnozí považují za výsměch. Podle slovenských médiích by se měl schovávat v Moskvě.

Před několika měsíci Okoličány všechny překvapil, když se ukázal ve dvouhodinovém videu, v němž hovoří o své nevině a stěžuje si v něm také na policii, soudní důkazy, státního zástupce a zmiňuje také prokurátora Daniela Lipšice. „Jeho tvrzení, že jsem byl odsouzen na základě výpovědi spolupracujícího svědka a že jeho výpověď byla podpořena nepřímými důkazy, je nepravdivé a zavádějící,“ upozornil.

ČTĚTE TAKÉ: Petr ukradl z kaple několik stovek. I když pak do kasičky vrátil víc, hrozí mu 10 let vězení

Domnívá se, že se na něj vztahuje rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva neboli ESLP, podle kterého nelze odsoudit osobu pouze na základě výpovědi jednoho spolupracujícího svědka. ESLP rozhodl v neprospěch Slovenska už minimálně v jednom případě.

Okoličány nezapomněl zmínit, že podal stížnost k Ústavnímu soudu pro porušení jeho práva na spravedlivý proces, presumpci neviny, práva na soudní a jinou právní ochranu, rovnosti v řízení a práva na obhajobu. V prvním případě ji vzal zpět, další byla odmítnuta pro zjevnou neopodstatněnost a ve třetím jí nebylo vyhověno.

Podle zjištění portálu Plus Jeden Deň našel Okoličány útočiště v Moskvě společně s Vladem C. z Lipian, který byl soudem v Prešově odsouzen za vydírání.

Okoličány má na svědomí 19 trestných činů

Osmačtyřicetiletý Róbert Okoličány, doživotně odsouzený šéf východoslovenské zločinecké skupiny, patří mezi nejhledanější Slováky. Dokonce po něm pátrá i mezinárodní policejní organizace Interpol.

Na útěku je již od dubna 2018, kdy soud vynesl konečný verdikt v kauze jeho gangu. Po celou dobu napadal nezákonnost soudního řízení. Proces u specializovaného trestního soudu s 16 obžalovanými trval 13 let.

Okoličány má podle rozsudku na svědomí 19 trestných činů, mezi kterými nechybí provinění jako založení a spolčení zločinecké skupiny, vražda, pokus o vraždu, ublížení na zdraví a další násilné trestné činy, nedovolené ozbrojení a vydírání neboli lichvářství. Okoličány byl stejně jako jeho dva kolegové Róbert Nigut a Jaroslav Potúčko odsouzen na doživotí.

Hlava gangu byla uznána vinnou ze dvou vražd, a to za popravu osmadvacetiletého Jozefa Ference v dubnu 2001 v obci Veľká Bara u Trebišova a šestadvacetiletého Marka Adama v listopadu 2001 v Moldavě nad Bodvou. Na rozsudek čekal na hranicích s Maďarskem, a když se o něm dozvěděl, slehla se po něm zem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Opilá žena strčila kočárek se svým malým dítětem pod auto. Soud v Brně byl nekompromisní

Tagy: