Slovní útoky i vyhrožování soudem. Opakované komunální volby v Moldavě provází emoce

V Moldavě na Teplicku se od sobotní 7. hodiny opakují volby do zastupitelstva. První voliče nenechala komise odvolit, protože je obecní úřad vyškrtnul ze seznamu. I tentokrát si však vyškrtnutí voliči stěžovali, na místě sepisovali stížnost. Někteří se dokonce chtějí obrátit na soud.

„Proč nemůžu volit, bydlím v Moldavě 15 let,“ komentoval jeden z prvních voličů. „Podle mého názoru je to v rozporu se zákonem. Voliči ale mohou sepsat stížnost,“ uvedl předseda volební komise Oldřich Kozler.

Právě Kozler už při minulých volbách loni v září nechal vyškrtnuté voliče hlasovat. Krajský soud nakonec uvedl, že komise by měla respektovat to, že obec voliče vyškrtla, a hlasování zneplatnil.

Voliči jsou rozhořčeni

„Proškrtávali jsme seznam voličů ze stejného důvodu jako při prvním hlasování, domníváme se, že by neměli volit lidé, kteří se v obci nevyskytují, nebydlí tu, nemají tady materiální právo, což nám v usnesení potvrdil krajský soud. Počet vyškrtnutých lidí se zmenšil,“ doplnila starostka Moldavy Lenka Nováková.

Obecní úřad i tentokrát ze seznamu vyškrtl 38 voličů, kteří podle vedení v obci nežijí a nemají k ní žádný vztah. Právě tito lidé byli situací rozhořčeni. Členové volební komise pak od některých z nich museli čelit slovním útokům. Vyškrtnutí voliči na místě sepsali stížnost, někteří se chtějí obrátit na soud. Opakované hlasování končí v sobotu ve 22:00.

Tagy: