Sluchátka a pohled upřený do telefonu. Žena vběhla pod kola houkající sanitce

Přecházela se sluchátky

Jihomoravští záchranáři zveřejnili odstrašující videozáznam z jedné ze sanitek. Posádce vešla do cesty nic netušící chodkyně, která měla sluchátka v uších a byla zahleděná do mobilního telefonu. Vůbec tak nevnímala, co se kolem ní děje. Řidič sanitky měl co dělat, aby rozjetý vůz ubrzdil.

Z autentického videozáznamu z kamery za čelním sklem jedné z jihomoravských sanitek projíždějících Brnem běhá mráz po zádech. Lékaři zrovna vezli pacienta urgentně do nemocnice, městem tak projížděli se zapnutými majáky a sirénou.

Na jedné z frekventovaných křižovatek ale sanitce vešla do cesty žena, která měla sluchátka v uších a byla zahleděná do mobilního telefonu. Žila v představě, že když jde po přechodu a navíc na zelenou, nic se jí nemůže stát. V tomto případě řidič rychle jedoucí sanitku naštěstí ubrzdil.

„Chtěli jsme tím poukázat na to, že lidé v poslední době poměrně často používají mobil nebo mají v uších sluchátka, když přechází silnici. Měli by myslet na to, že ohrožují nejen sebe, ale i své okolí,“ popsala mluvčí ZZS Jihomoravského kraje Michaela Bothová.

Podobný případ se přitom před nedávnem stal jen o několik desítek metrů dál. Chlapce, který se při přecházení kolejí díval do mobilního telefonu, srazila rozjetá tramvaj.

Jak policisté i záchranáři upozorňují, ve chvíli, kdy vcházíte na přechod pro chodce, neznamená, že máte absolutní přednost, a je důležité se pokaždé pořádně rozhlédnout. „Pokud má člověk sluchátka, hlasitě puštěnou hudbu, tak se dobrovolně připravuje o jeden ze smyslů, který ho může varovat v případě blížícího se nebezpečí,“ vysvětluje mluvčí jihomoravské policie David Chaloupka.

Pokud se navíc ještě člověk dívá do mobilního telefonu, v prostoru je rázem v podstatě ztracený. Třeba brněnský dopravní podnik, ale i policisté a záchranáři jen za letošní rok evidují hned několik takto zbytečně sražených chodců. Některé případy přitom končí i tragicky.

Tagy: