Přes den náznak jara, v noci mráz. Teplotní rozdíly dosáhnou 15 °C, kdy je možné čekat sníh?

Česko čekají výrazné teplotní rozdíly mezi dnem a nocí. Zatímco během pátku můžeme očekávat až 9 °C, v noci na sobotu naměříme kolem −5 stupňů. O nadcházejícím víkendu se pak dále ochladí a dorazí i přeháňky. Meteorolog Martin Adamovský v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS konstatoval, že je březen obecně známý tím, že ještě dochází ke vpádům studeného vzduchu, což se ukáže již v sobotu.

V pátek bychom měli naměřit teploty podobné čtvrtku, kdy teploměry místy ukazovaly i přes 10 °C. Přes den bude jasno až polojasno, na severu a severovýchodě se může místy objevit nízká oblačnost. „Zpočátku také ojediněle i mrznoucí mlhy,“ uvedl v předpovědi Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V noci na sobotu se budou teploty pohybovat kolem −1 až −5 °C, v údolích a při sněhové pokrývce místy kolem −7 °C.

S víkendem se částečně vrátí zima. „Začne nás postupně ovlivňovat studená fronta a během dne se ochladí,“ uvedl meteorolog Adamovský. Teploty v noci se opět nedostanou nad bod mrazu, naměříme −1 až −5 °C. Během dne rtuť na teploměru vystoupá na 6 °C, na jihu a jihovýchodě až na 8 °C.

ČTĚTE TAKÉ: Obrovské přívaly sněhu v Chorvatsku. Je to hrůza, bojím se, jak se vrátím, říká Češka

Opět dorazí sníh

Sobotní obloha bude sice nejprve jasná až polojasná, postupně se ale nebe zatáhne. A dorazí i srážky. „Odpoledne a večer místy slabý déšť nebo přeháňky,“ uvedl ČHMÚ s tím, že později budou přeháňky ve všech polohách sněhové.

Podobné počasí dorazí do Česka také v neděli. Oblačnost bude proměnlivá, ale převážně velká. Na většině území pak bude sněžit. „Nejvíce sněhu napadne v Krkonoších a Jizerských horách, tak kolem 10 centimetrů,“ doplnil v předpovědi Adamovský. V noci se budou teploty pohybovat od 1 do −3 °C, přes den bude kolem 4 °C.

Tagy: