Slunce zalilo severozápad Čech. Lidi lákal ven výhled na České středohoří a Milešovku

Lidé na severozápadě Čech vyrazili na vrcholky Krušných hor. Slunečný druhý svátek vánoční lákal k výhledům na České středohoří a jeho nejvyšší vrchol Milešovku. Sluncem zalitou scenérii skrytou v lehkém oparu lze pozorovat třeba z Komáří vížky, která se tyčí nad městem Krupka nedaleko Teplic.

Nepříliš známé místo na česko-německém pomezí nabízí překrásné výhledy na České středohoří. Místní to vědí, a tak se vyrazili na druhý svátek vánoční pokochat obrázkem, který se jen tak neomrzí. „Chodíme sem často, máme to vlastně za barákem. Někdy vyrazíme pěšky, jindy třeba lanovkou. Dnes jsme přijeli autem,“ řekl CNN Prima NEWS mladý manželský pár z Krupky, dvanáctitisícového města, jež leží na úpatí Komáří vížky.

Právě odsud se dá dohlédnout do širokého okolí. Za příznivého počasí je vidět nejen Milešovka a její „sestra“ Kletečná, ale třeba i Říp nebo Ještěd. České středohoří ale z Komáří vížky máte jako na dlani téměř vždy.

Pěšky i lanovkou

Jihozápadním směrem lze na obzoru spatřit další zajímavé vrcholy, jejichž původ je vesměs sopečný. Z nich nejvíce zaujme skalnatý vrch Bořeň, který se tyčí mezi Bílinou a Mostem. Bořeň má charakteristický tvar, takže ji mezi ostatními kopci bezpečně poznáte.

Výhled z Komáří vížky příliš nekazí ani nedaleká tepelná elektrárna Ledvice, jež se rovněž nachází v bezprostřední blízkosti města Bílina. Zejména když pánev mezi Krušnými horami a Českým středohořím vyplní lehký opar, má elektrárna svou zvláštní romantiku.

Komáří vížka je poměrně snadno dostupná. Dá se na ni vyjet autem, o víkendech a svátcích ale počítejte s poplatkem za parkování. Další možností je nechat vůz v dolní stanici lanovky v Krupce a nahoru pokračovat visutou dvojsedačkou. Z Krupky na „Komárku“ jezdí také autobus, zdatnější si pak mohou udělat pěší výlet. Z centra Krupky vás čeká asi pětikilometrová procházka, která zabere zhruba 90 minut, svižným krokem se to dá zvládnout i za hodinu.

Tagy: