Indie čelí vzpouře farmářů. Pochod na metropoli stopla policie slzným plynem a vodními děly

Policisté se slzným plynem a vodními děly rozehnali ve středu protestní pochod indických farmářů do Nového Dillí. Tamní zemědělci, kteří požadují lepší cenové podmínky pro odkup jejich produktů, několik hodin po střetu s policií svou demonstraci pozastavili. Vláda jim nabídla nové jednání, píše agentura Reuters.

Většina protestujících pochází ze severní provincie Paňdžáb a tvoří zásadní voličské jádro premiéra země Nárendry Módího. Politik si přitom nemůže dovolit rozhněvat si důležitou část svého elektorátu, protože v Indii se během května uskuteční všeobecné volby, připomíná web agentury Reuters.

ČTĚTE TAKÉ: Kam s obilím? Šéf Agrární komory srovnal stav s Titanicem. Bavme se o sóje, vyzval Výborný

Šéf protestní akce Sarwan Singh Pandher uvedl, že farmáři protest na dva dny přeruší a projednají nabídku vlády.

„Jsme připraveni jednat o jakýchkoli problémech,“ sdělil na sociální síti X indický ministr zemědělství Arjun Munda. „Opětovně zveme představitele stávky k jednání. Je pro nás velmi důležité zachovat pořádek a celou věc vyřešit,“ dodal.

Šéf protestu Pandher nejdříve tvrdil, že při střetu demonstrantů s policií zemřel jeden člověk a další tři účastníci byli zraněni, ovšem tuto informaci úřady popřely. Mnoho farmářů se vybavilo plynovými maskami. Policie kromě slzného plynu využila i vodní děla, aby srocené zemědělce rozehnala.

Již v pondělí zástupci protestujících odmítli původní návrh vlády, který měl na pět let nastavit garantované ceny komodit jako jsou kukuřice, bavlna či luštěniny.

Kvůli zhruba 10 tisícům protestujících vybavených až 1 200 traktory posílili policisté bezpečnost na hlavních komunikacích směrem do Nového Dillí. Dopravu ve městě s více než 20 miliony obyvatel to výrazně omezilo.

„Není správné, že umístili na dálnici tak masivní barikády, aby nás zastavili. Chceme jen pokojně pochodovat do města,“ hřímal jeden z organizátorů akce Jagjit Singh Dallewal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vondrovo nařčení Jandejska je šokující, míní Korecký. O páté koloně víme, řekl Michopulos

Tagy: