Šmarda k Rakušanovi: Lidé chudnou a vy se hádáte se Šlachtou, kdo je větší mafián

Michal Šmarda

Předvolební superdebata (911)

Předvolební superdebata na CNN Prima NEWS přinesla ostrý střet mezi třemi členy vládní koalice a třemi zástupci mimoparlamentních stran. Kvůli tématu korupce se například pohádali ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), šéf Přísahy Robert Šlachta a předseda ČSSD Michal Šmarda.

„Pane Rakušane, vy mě děsíte, protože jste bezpečnostní riziko. Vy jste nevěděl, co vaši lidé dělali? Místo toho, abyste řešil problémy naší země, tak si řešíte průšvihy na dvorku STANu. Jestli vy jste nevěděl, co se vám ve vašem hnutí děje, tak nechápu, jak můžete řídit ministerstvo vnitra,“ pustil se Šlachta do Rakušana.

Ministr vnitra však připomněl, že v kauze Dozimetr je obviněn z řad hnutí STAN pouze někdejší náměstek pražského primátora Petr Hlubuček. „Z hnutí STAN je obviněn jeden bývalý člen, kterého jsme kvůli podezření z korupce vyloučili, nikdo jiný není obviněn ani vyšetřován. Nechte si ty řeči. Vy jste po volbách vyhazoval vaše spolupracovníky z pražské organizace Přísahy, zameťte si před vlastním Prahem,“ reagoval vicepremiér.

Do hádky se vzápětí zapojil Šmarda: „Tohle je přesně problém české politiky. Pan Rakušan se s panem Šlachtou hádá, kdo má ve straně více mafiánů. Kdo má o jednoho víc, ten vyhrál. Lidé se mezitím propadají do chudoby.“

Zejména v závěru pořadu osobní útoky zastínily konstruktivní debatu. Asi nejčastěji se do konfrontace dostávaly šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM). Političky spolu nesouhlasily například v otázce řešení energetické krize.

„Především bychom si měli uvědomit, že vláda od prosince, kdy začaly problémy s energiemi, nic nedělala. Co jste udělali, jsou drobné. Lidí v chudobě přibývá dvojnásobně, je to neskutečná ostuda,“ vmetla vládě v superdebatě Konečná.

Zástupci pětikoalice ale své kroky hájili. „Že nic neděláme? Zdědili jsme po Babišově vládě prázdné zásobníky plynu a závislost na Rusku. Vláda zařídila 85procentní naplněnost zásobníků plynu,“ bránil kabinet například vicepremiér Rakušan.

Pekarová poté připomněla náklonnost členů KSČM právě k Ruské federaci. „Jasně, že soudruhům se to nelíbí. Oni by jeli za Putinem do Ruska a je jim jedno, že v jiném státě vraždí lidi,“ vzkázala šéfce komunistů.

Záznam předvolební superdebaty si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: