Rakušan: Jednou estébák, vždycky estébák. Z toho lidi nevyrostou, nemůžou být ministři

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Předvolební superdebata (911)

Jednou estébák, vždycky estébák, z toho lidi nevyrostou, hájil připravovanou novelu lustračního zákona v nedělní superdebatě televize CNN Prima NEWS ministr vnitra a šéf hnutí STAN Vít Rakušan. Zákon chce změnit tak, aby premiér, ministři a jejich náměstci museli mít negativní lustrační osvědčení, tedy doklad, že před rokem 1990 nepracovali pro tehdejší komunistickou Státní bezpečnost (StB).

„Jednou estébák, vždycky estébák. Z toho nikdo nevyroste. Tihle lidé nemají být ministři a náměstci ministrů. O tom nikdo v demokratické zemi ani nemůže diskutovat,“ hájil přípravu novely lustračního zákona Vít Rakušan.

Změnu zákona chystá ministerstvo vnitra pod jeho vedením. Chce, aby každý člen vlády a jeho náměstci museli mít doklad, že před rokem 1990 nepracovali pro tehdejší komunistickou StB.

Zdá se, že zákon míří především proti šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi, který čelí kritice za to, že v minulosti spolupracoval se Státní bezpečností pod krycím jménem Bureš. Babiš ale tvrdí, že nikdy s StB nespolupracoval a evidován byl bez svého vědomí. Dál se kvůli tomu chce soudit.

Podle Rakušana novela ale není připravována kvůli Babišovi. „Pravým důvodem je změnit deformaci systému. Jestli je to zákon proti Andreji Babišovi? Naopak. Ale když říká, že s StB nespolupracoval, má určitě negativní lustrační osvědčení,“ podotkl šéf resortu vnitra.

Chystanou novelu vítá například ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Byla chyba v roce 2013, že jsme tuto povinnost změnili. Kvituji ten návrh, který přichází. Za svůj rezort jsem dal připomínku, aby se ta podmínka vztahovala i na hejtmany,“ uvedl v superdebatě.

Podobně mluvila i šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Je chyba, že vůbec došlo k tomu, aby se tato povinnost na ministerstva nevztahovala. Kdo spolupracoval s StB, ten se podílel na ničení životů statisíců lidí a nemá být ministr,“ zdůraznila.

„Podpořila bych návrh pana Jurečky, že by se takovým lidem měly snížit důchody. Ničili životy jiným, kteří nemohli pracovat, a teď mají nižší důchody,“ dodala Pekarová Adamová.

Na přijetí úpravy lustračního zákona se ale shodli i další hosté superdebaty, tedy šéf Přísahy Robert Šlachta, předseda ČSSD Michal Šmarda i šéfka komunistů Kateřina Konečná. „Já jsem s tím úplně v pohodě,“ prohlásila.

Záznam předvolební superdebaty si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: