Šmarda se pustil do poslanců: Lidi řeší úplně jiné problémy než vy v palácích

Hašteření poslanců v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS se vůbec nelíbilo předsedovi mimosněmovní ČSSD Michalu Šmardovi. Ten politikům vzkázal, že běžní lidé řeší úplně jiné problémy než oni. Reagoval tak na hádku mezi Evou Decroix (ODS) a Janem Lacinou (STAN) na jedné a Alešem Juchelkou (ANO) na druhé straně. Zákonodárci se přeli o budoucnost poraženého prezidentského kandidáta a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Nevoli Šmardy vyvolala hádka poslanců ve studiu ohledně Andreje Babiše. „Vnímám politický svět tak, že pokud předseda hnutí, prezidentský kandidát a zakladatel strany už poněkolikáté prohraje volby, tak z toho vyvodí osobní odpovědnost. Zatím odešli jen marketéři,“ komentovala poslední neúspěch šéfa hnutí ANO Decroix.

Přisadil si i místopředseda STAN Jan Lacina, který připomněl moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka a ostravského primátora Tomáše Macuru (oba ANO), kteří se v prezidentských volbách rozhodli místo svého stranického šéfa podpořit jeho soupeře Petra Pavla. „Vím, že v poslaneckém klubu ANO jsou i další lidé, kterým se nelíbilo, jak Andrej Babiš vedl kampaň před prvním, ale hlavně druhým kolem,“ zmínil v Partii Lacina.

ČTĚTE TAKÉ: Velká změna v důchodech: Jurečka chce napravit rozdíly u níže a vysoce příjmových seniorů

Juchelka reagoval, že ostatním do personálií v hnutí ANO nic není. „Jsem rád, že o nás má paní Decroix starost. Myslím, že jí to nepřísluší. Také nebudu komentovat vnitřní záležitosti ODS,“ řekl poslanec Babišova hnutí. Konkrétně Vondrák a Macura jsou podle něj „záležitostí hnutí ANO“, bagatelizoval rovněž konec několika klíčových lidí spolupracujících s Babišem, konkrétně marketéra Marka Prchala, mluvčího Vladimíra Vořechovského a blízké spolupracovnice Tünde Bartha.

Slova politiků vyprovokovala Šmardu, jehož ČSSD po sněmovních volbách v roce 2021 vypadla z Poslanecké sněmovny. „Máme za sebou necelých 20 minut takové hezké ukázky, jak poslední rok funguje Sněmovna, kdy se hnutí ANO pře s ODS a vládnoucí koalicí o tom, co se děje mezi nimi, kdo se kam posunul, kdo koho pomluvil. Mám pocit, že lidé v ČR řeší úplně jiné problémy, než řešíte vy ve vašich malostranských palácích,“ vmetl přítomným Šmarda.

Za příklad uvedl rostoucí inflaci či propad mezd. „To není žádná legrace. Vy radši řešíte vnitřní pochody Andreje Babiše,“ doplnil předseda ČSSD.

Tagy: