Spor o Pavla: Bude generálem NATO, vyčítal Fiala. Musím se smát, reagovala Pekarová

Nově zvolený prezident Petr Pavel zatím volá na všechny strany, v první řadě by se ale měl sejít se současnou hlavou státu Milošem Zemanem. V pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to řekl předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. Vyjádřil obavy, že kroky zatím neinaugurovaného vítěze voleb poškodí Česko v zahraničí. Šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) nesouhlasila – Pavel podle ní žádnou hranici nepřekračuje.

„Místo toho, aby se Pavel sešel s Milošem Zemanem, udělal si představu o funkci prezidenta, co obnáší. Teď vyvolává na všechny strany a do celého světa,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS Fiala, první místopředseda opoziční SPD. Budoucí hlava státu již hovořila například s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským či tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

Fiala rovněž kritizuje, že se Pavel začal scházet s politickými špičkami země či představiteli klíčových úřadů, ačkoliv stále nebyl inaugurován. „Jeho kroky nemají legitimitu a mohou poškodit Česko v zahraniční,“ konstatoval Fiala. Pavel podle něj zkušenosti získá až v úřadu. Prý by mu teď nepomohlo ani „kdyby vystudoval prezidentskou vysokou školu“.

Budoucí hlavu státu hájila šéfka dolní komory Parlamentu. Pavel totiž podle ní získal zkušenosti už během své vojenské kariéry a v roli šéfa Vojenského výboru Severoatlantické aliance (NATO). „Kdyby byl pasivní, lidé by si stěžovali, jak to, že se nic neděje,“ reagovala Pekarová Adamová.

ČTĚTE TAKÉ: Velká změna v důchodech: Jurečka chce napravit rozdíly u níže a vysoce příjmových seniorů

Fiala oponoval, že Pavel se ukazuje jako příliš aktivistický a nasadil nestandardní tempo. „V takovém to žádný prezident ve světě nemá. Může udělat spoustu chyb. Modlím se, aby jich bylo co nejméně,“ komentoval šéf poslanců SPD. O Pavlovi mimo jiné pronesl, že v úřadu bude „generálem NATO“. Pekarová Adamová reagovala smíchem. „Vy prezidenty strašně podceňujete, to se musím smát,“ vpálila mu šéfka koaliční TOP 09.

Jak bude historie hodnotit Zemana?

Ta zároveň zkritizovala končící hlavu státu. „Historie jednou zhodnotí prezidentování Miloše Zemana jako takové, které přineslo neblahé věci i na samotný Pražský hrad,“ pronesla ve vysílání CNN Prima NEWS šéfka dolní komory Parlamentu. Připomněla zejména jeho kontroverzní spolupracovníky či udělování milostí lidem, jako je třeba odsouzený šéf lánské obory Miloš Balák.

Proto se prý nediví, že Pavel a jeho tým chtějí na Pražském hradě provést velký audit. „Věřím jejich pojetí, že jsou podezřívaví k tomu, co všechno za kostlivce se na ně ze skříní může vysypat,“ komentovala předsedkyně TOP 09.

Tagy: