Šmarda: Školství prioritou vlády? Jen řeší, kde škrtat. Dávat na dluh je lehké, řekl Farský

Michal Šmarda (SOCDEM) a Jan Farský (STAN)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 17.9.2023

Školství není skutečnou prioritou vlády, jak koalice mnohdy prohlašuje, tvrdí předseda mimoparlamentní SOCDEM Michal Šmarda. Fialův kabinet podle něj u vzdělávání pouze řeší, kolik miliard bude škrtat. Všem rozdat peníze, jako to udělala předchozí vláda ANO s ČSSD, a zadlužit tím stát, je snadné, poznamenal k tomu Jan Farský (STAN) v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Šmarda zkritizoval současné meziresortní diskuze o financování jednotlivých agend. „Vláda se ještě v polovině září není schopna shodnout ani na základních parametrech rozpočtu. U ‚nejvyšší priority‘ kabinetu, kterou mělo být školství, koalice jenom diskutuje, kolik desítek miliard v něm pokrátí. To považuji za fatální, ale opravdu fatální selhání,“ rozčilil se v Partii předseda sociálních demokratů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Demonstrace jako Dny Varšavské smlouvy? Arogance moci, kritizoval Pekarovou Fiala

Farský se opoziční kritice struktury rozpočtu bránil. „Je jednoduché rozdat všem, když si na to půjčíme a ještě to pak s úroky splácíme. Ale není to vůbec zodpovědné. Když se do ekonomiky nahází příliš financí, aniž by proti nim byla nějaká hodnota nebo služba, roste inflace. Zlikvidovali jste lidem úspory a my to nechceme dělat dál,“ vymezil se proti předchozímu kabinetu ANO a sociálních demokratů.

Ministr Mikuláš Bek (STAN) pro CNN Prima NEWS potvrdil, že při jednání o státním rozpočtu na příští rok se v případě jeho resortu podařilo dostat od škrtů k nule. Ve školství podle něj naopak chybí zhruba 11 miliard, které by chtěl pro školství vyjednat. V této věci však diskuse ještě pokračují.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak moc se Česko v příštím roce zadluží a na čem se bude šetřit?

Tagy: