Smrt kolaboranta: Rusy dosazený starosta zemřel po výbuchu, úřady viní „ukrajinské fašisty“

Hasiči hasí auta po leteckém útoku na centrum Kramatorsku. (7. července 2022)

Rusy dosazený starosta městečka Velykyj Burluk u Charkova na východě Ukrajiny Jevhen Junakov přišel o život při výbuchu automobilu. Oznámily to v pondělí tiskové agentury. Velykyj Burluk je podle ukrajinských médií důležitý železniční uzel využívaný ruskými vojsky.

V současnosti ruská vojska okupují téměř třetinu Charkovské oblasti, napsala agentura Unian s odvoláním na vyjádření šéfa ukrajinské oblastní správy Oleha Syněhubova.

Rusy dosazená oblastní správa označila atentát za teroristický útok. „Vyhození auta do povětří (...) byl naplánovaný teroristický útok, který zorganizovali titíž fašisté, kteří sedí v ukrajinské vládě,“ citovala agentura TASS z vyjádření proruských úřadů. Útok podle něj podnikla diverzní a průzkumná skupina, jejíž členové položili nálož pod automobil. List Komsomolskaja pravda dodal, že na „osvobozeném území“ Charkovské oblasti, tedy na území pod ruskou kontrolou, platí válečný stav. Po stabilizaci situace by se zde mohlo konat referendum či průzkum mezi občany o politické budoucnosti regionu; tedy o jeho připojení k Rusku.

Nejde o první násilnou smrt kolaboranta na okupovaných územích Ukrajiny. Minulý měsíc byl v okupovaném Chersonu na jihu Ukrajiny spáchán atentát na místního činovníka, podle ukrajinských médií kolaboranta s Ruskem. Dmytro (rusky Dmitrij) Savlučenko, který měl v Rusy dosazené oblastní správě na starosti záležitosti rodin, mládeže a sportu, přišel o život rovněž při výbuchu automobilu. „V Chersonu vyhodili kolaboranta do povětří,“ komentoval to na svém webu list Ukrajinska pravda.

O několik dnů dříve byl spáchán atentát na hlavu správy obce Čornobajivka, ale Jurij Turuljov z útoku vyvázl, podle ruských médií byl lehce zraněn. Terčem atentátu se stala také šéfka školství v okupovaném městě Kachovka Iryna Machňovová, ale její vůz vyletěl do povětří ještě dříve, než do něj usedla, připomněla agentura Unian, která útok připsala ukrajinským partyzánům v okupované Chersonské oblasti. V květnu při explozi v okupovaném Enerhodaru v Záporožské oblasti utrpěl zranění okupanty dosazený šéf městské správy Andrij Ševčyk.

Terčem pokusu o atentát se dnes stal i Andrij Siguta (rusky Andrej Siguta), Rusy jmenovaný náčelník Melitopolského okresu v okupované části Záporožské oblasti na jihu Ukrajiny. Siguta, kterého ukrajinská média označují za kolaboranta, vyvázl nezraněn. „Ukrajinský terorista“ byl vzápětí obklíčen, ale kladl odpor, a tak jej policisté zastřelili, uvedl ruský internetový list Gazeta s odvoláním na zástupce náčelníka místní policie. Dodal, že v Chersonu se podařilo včas odhalit a zneškodnit bombu nastraženou na trase, kterou měl jet automobil šéfa oblastní správy Volodymyra (Vladimira) Salda.

Tagy: